مارچوبه
مارچوبه
طبقهبندی علمی
فرمانرو: گیاهان
دسته: گیاهان گلدار
رده: تکلپهایها
راسته: راسته مارچوبه
خانواده: مارچوبگان
سرده: مارچوبه
گونهها: A. officinalis
نام علمی
Asparagus officinalis
لینه
مارچوبه گیاهی گلدار است که از آن یکی از سبزیجات به نام مارچوبه بهدست میآید. این گیاه بومی بیشتر مناطق اروپا، آفریقای شمالی و غرب آسیا است.
گیاه مارچوبه از راسته مارچوبه، تیرهٔ مارچوبگان (Asparagaceae) و سردهٔ مارچوبه (Asparagus) است.
منابع
Flora Europaea
این نوشتار زیستشناسی خُرد است. با گسترش آن به ویکیپدیا کمک کنید.
مارچوبه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا چند متر می رسد و دارای شاخه های نسبتا چوبی و صاف می باشد . مارچوبه بصورت وحشی در اکثر نقاط دنیا می روید برگهای آن فلسی شکل بوده که از کنار آنها شاخه
هایی باریک و دراز و سبز رنگ بصورت دسته های 3 تا 8 تائی خارج می شود . بعلت زیبا بودن این گیاه را بصورت تزئینی در باغچه ها می کارند مار چوبه را در اوائل پائیز می چینند. این گیاه از قدیم الایام مورد استفاده بشر بوده است و حتی در اهرام ثلاثه مصر نقاشی هایی وجود دارد که مارچوبه را نشان می دهد .
مارچوبه را می توان بصورت مختلف مصرف کرد . باید مارچوبه را با کمی آب و حرارات کم در ظرف های ضد زنگ پخت و تقریبا نیمه خام آنرا برداشت . آب مارچوبه را دور نریزید و از آن برای سوپ استفاده کنید زیرا دارای ویتامین و املاح می باشد . وقتیکه مارچوبه می خرید دقت کنید تازه باشد .
شاخه های مارچوبه تازه راست و نرم بوده و نوک آن نباید باز شده باشد و اگر فلسهای نوک آن باز باشد نشانه این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است .
ترکیبات شیمیایی:
مارچوبه دارای آسپاراژین ف کونی فرین ، اینوزیت ، تانن ، اسدی گالیک ، آسپاراگوز، و اسید سوکسی نیک می باشد دانه آن دارای 15 درصد مواد روغنی می باشد این روغن زرد مایل به قرمز است .
درصد مواد موجود در مارچوبه بصورت زیر است :
آب: 90 گرم
پروتئین: 2/5 گرم
چربی: 0/2 گرم
مواد نشاسته ای: 4/2 گرم
کلسیم: 22 میلی گرم
فسفر: 60 میلی گرم
آهن: 1/1 میلی گرم
سدیم: 2 میلی گرم
پتاسیم: 275 میلی گرم
ویتامین آ: 900 واحد
ویتامین ب 1: 0/2 میلی گرم
ویتامین ب 2: 0/2 میلی گرم
ویتامین ب 3: 1/5 میلی گرم
ویتامین ث: 35 میلی گرم
خواص داروئی:
از نظرطب قدیم ایران مارچوبه گرم و خشک است بنابراین آنهایی که سرد مزاج هستند باید آنرا با عسل بخورند و آنهایی که گرم مزاج هستند باید آنرا با سرکه بخورند .
مارچوبه گیاهی است ادرار آور و دارای خواص زیادی است :
1)خوردن آن دید چشم را تقویت می کند
2)برای تقویت نیروی جنسی مفید است
3)ضعف مثانه را برطرف می کند
4)برای تقویت قلب مفید است
5)ملین است و یبوست را برطرف می کند
6)تب بر است
7)مارچوبه بعلت داشتن کلروفیل خونساز است و کسانیکه کم خون هستند باید از آن استفاده کنند .
8)مارچوبه به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک می کند
طرز استفاده:
برای نگاهدری مارچوبه آنرا در پارچه های مرطوب ببندید و در یخچال قرار دهید زیرا گرما و خشکی آنرا از بین میبرد .
مارچوبه را نیز می توان در سالاد ریخت و یا از آن سوپ تهیه کرد .
مورد دیگر استفاده از مارچوبه غیر از پختن آن بصورت دم کرده آن است .
دم کرده مارچوبه را به این صورت تهیه کنید :
چند شاخه مارچوبه را در داخل یک لیتر آبجوش بریزید و مقدری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید مدت پنج دقیقه دم بکشد . از این دم کرده بمقدر دو تا سه فنجان در روز برای تسکین و آرامش قلب استفاده کنید .
مضرات : مارچوبه را نباید آنهایی که مبتلا به ورم مجاری ادرار هستند و یا اشخاص عصبی مصرف کنند . مارچوبه همچنین برای مبتلایان به رماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست
Ake.blogfa.com 1 مقاله تخصصي كشاورزي زراعت زراعت گالری عکس ماشین زراعت غلات زراعت حبوبات زراعت گیاهان علوفه ای زراعت گیاهان صنعتی ماشین آلاتماشین آلات ماشین آلات تهیه زمین ماشین آلات کاشت ماشین آلات داشت ماشین آلات برداشت باغبانی باغبانی درختکاری گل کاری سبزی کاری قضای سبز دامپروری دامپروری عمومی گاوداری مرغداری گوسفند و بز شتر مرغ آبیاری آبیاری انواع آبیاری ترویج و آموزش ترویج آموزش اصول ترویج کشاورزی اصول آموزش کشاورزی روانشناسی پرورشی تکنولوژی آموزشی اصول مدیریت برنامه ریزی مقاله نویسی اصول آموزش بزرگسالان ارتباطات و نوآوری زبان تخصصی توسعه و ترویج گیاهپزشکی گیاهپزشکی بیماریهای گیاهی حشره شناسی علف های هرز گیاهان دارویی گیاهان دارویی بحران اقتصادی آخرین ترین هااقتصاد ایران آفت كش حشره كش هورمون بيل كلنك تراكتور علف هرز گیاه دارویی سپستان گیاه دارویی گرمك گیاه دارویی خرزهره گیاه دارویی سنا هندوانه ابوجهل گیاه دارویی آشنان خواص زعفران اسپندآويشن كوهي سنجد اویشناسفرزه كرچك عناب منداب پوسیدگی خشک لکه شکلاتی غربالی درختان میوه زنگ نواری یا زنگ زرد گندم بيماريهاي سفیدک کرکی (دروغین) پوسیدگی فیتوفتورایی طوقه و ریشه ی سن گندم بیماری پیچیدگی برگ لكه چشمي پوسیدگی طوقه ی زنگ سیاه ساقه ویروس پژمردگی برق زدگی نخود سفیدک سطحی پوسیدگی ذغالی سویا زنگ سياه سوختگی غلاف کپک خاکستری پیاز زنگ سياه لکه قهوه ای سیاهک جزیی پا خوره سیاهک پاکوتاه هيپرپارازيت زنگ زنگ تاجي يولاف مومی یا وژیک آنتراکنوز بلاست سفيدك پودري
ake.blogfa.com 2