عامل بیماری پنی باسیلوس لاروا (Paenibacillus larvae) میباشد که باکتری گرم مثبت، متحرک، اسپوردار و مقاوم در برابر شرایط محیطی میباشد. حساسترین سن ابتلا دوران لاروی بوده و در زنبوران بالغ هیچ علایمی مشاهده نمیشود در واقع این باکتری در روده میانی لارو جوانه زده و تکثیر می یابد. سپس بتدریج به داخل همولنف نفوذ کرده و با ایجاد باکتریمی باعث مرگ لارو می شود. وجود بوی تعفن و ترشیدگی وفرورفته و سوراخدار بودن سلولهای حاوی شفیره و همچنین وجود تعداد زیادی سلول خالی در کنار سلولهای حاوی لارو و شفیره سالم از علایم بیماری می باشند. 1.تست چوب کبریت: چوب کبریت را داخل سلول دارای لارو بیمار برده وآنرا هم میزنیم سپس چوب کبریت رابه بالا می کشیم درصورتی که محتویات بیش از2.5 سانتیمتر کش بیاید مشکوک به لوک آمریکایی می شویم (در اثر رشد باکتری محتویات بدن لارو افزایش غلظت می یابد)

2.تست لام مرطوب: که از باقیمانده فلسهای داخل سلولها استفاده کرده و رنگ آمیزی می کنیم می توان از همان محتویات در تست چوب کبریت استفاده کرد و پس از تهیه گسترش رنگ آمیزی نمود وشکل رویشی یا اسپورباکتری را مشاهده کرد.

3.تست قطره معلق: که برای بررسی حرکت براونی اسپور استفاده می شود.در این روش مقداری از مایعات همگن شده سلولهای مشکوک را روی لامل گذاشته وپس از فیکس کردن با فوشین به مدت30ثانیه رنگ آمیزی می کنیم سپس روی یک لام یک قطره روغن ریخته و لامل را در همان حالت خیس بطور وارونه روی لام می گذاریم.در صورت وجود اسپور در قطرات معلق آب می توان حرکت براونی اسپور را مشاهده کرد.

4.کشت باکتریایی: الف) استفاده از لارو و شفیره:تعدادی لارو و شفیره را بطور استریل ازحجرات خارج کرده ودر هاون می ریزیم بازای هر 20نمونه 20سی سی آب مقطر استریل اضافه کرده و آنها را می کوبیم سپس مایع رویی را با توری صاف می کنیم و مایع باقیمانده را در دور 3000 به مدت15دقیقه سانتریفوژ می کنیم .مایع رویی را دور ریخته ورسوب باقیمانده را به مدت12دقیقه در بن ماری90درجه قرار می دهیم.پس از خنک شدن نیم سی سی ازرسوب را در محیط mygp کشت می دهیم و به مدت 72-18 ساعت انکوبه می کنیم.درصورت رشد باکتری تست کاتالاز انجام می دهیم که کاتالاز آن منفی است.مرحله بعد تهیه گسترش و رنگ آمیزی است.در صورتی که باکتری پس از3-2روز اسپوردار نشد باسیلوس لاروا نیست. ب) استفاده از موم:مقداری آب مقطراستریل به موم اضافه نموده و آنرا در بشر حرارت می دهیم تا موم حل شود. پس از خنک شدن با پیپت استریل آنرا سوراخ کرده وموم منجمد را کنار می زنیم ومایع آنرا تخلیه می کنیم سپس آنرا در دور3000به مدت15دقیقه سانتریفوژ کرده رسوب موجود در ته باقیمانده را12دقیقه در بن ماری90درجه قرار داده و از آن برای کشت استفاده میکنیم. ج) عسل:1سی سی عسل را به 9 سی سی آب مقطر استریل اضافه کرده و پس از حل شدن در دور 3000 به مدت 15دقیقه سانتریفوژ میکنیم سپس به میزان نیم سی سی از رسوب را در محیط mygp کشت می دهیم. د)گرده: مقداری گرده را در هاون ریخته و کمی آب مقطر استریل اضافه کرده و میکوبیم. بقیه مراحل مثل روشهای قبلی می باشد. منبع

 

منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )

 

عامل بیماری لوک اروپایی (European foulbrood) استرپتوکوکوس پلوتون بوده که باکتری کوکسی گرم مثبت فاقد حرکت و اسپور و حساس در برابر شرایط نامساعد محیطی می باشد. باکتری به محض ورود به روده لارو تکثیر یافته واز غذای روده لارو استفاده کرده واز جذب غذا در بدن لارو جلوگیری می کند ودرواقع با ایجاد فقر غذایی درلارو باعث مرگ آن می شود. در علایم بالینی گاهی بوی ترشیدگی از کندو به مشام می رسد وسرپوش برخی سلولهای حاوی شفیره فرورفته و سوراخدار است وبقایای لاروهای تلف شده در داخل سلولها بصورت فلسی شده مشاهده می شوند ولی در تست چوب کبریت محتویات کش نمی آیند.

در مورد لوک اروپایی روشها همانند لوک آمریکایی است ولی مرحله بن ماری حذف شده و از محیط کشت بیلی استفاده می شود و از طرفی برای رشد باکتری نیاز به 10%co2 می باشد.باکتری سخت رشد بوده و در رنگ آمیزی بصورت کوکسیهای گرم مثبت رشته ای دیده می شوند. منبع  

 

 

 

منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )