بررسي اثر سطوح مختلف شوري بر جوانه زني سه گونه مرتعي
بررسي اثر سطوح مختلف شوري بر جوانه زني سه گونه مرتعي
تيموري علي*,مقدم محمدرضا,حيدري شريف آبادي حسين,جعفري محمد,آذرنيوند حسين
* دانشگاه تهران
تحقيق حاضر با هدف ارزيابي سه گونه Salsola rigida، Salsola dendroides و Salsola richter از نظر جوانه زني نسبت به تنش شوري و تعيين مقاوم ترين گونه انجام شد. هر سه گونه مورد آزمايش از خانواده اسفناجيان بوده و براي تعليف دام و احياي مناطق خشك و نيمه خشك مناسب هستند. اين بررسي به صورت آزمايش فاكتوريل در قالب طرح كاملا تصادفي و در چهار تكرار صورت گرفت، تيمارهاي آزمايشي شامل سه گونه مرتعي ذكر شده در بالا و سيزده سطح مختلف محلول آب شور محتوي كلرور سديم خالص، با غلظت هاي 0، 50، 100، 150، 200، 250، 300، 350، 400 ،450، 500، 550 و 600 ميلي مولار بود. نتايج حاصل از اين تحقيق نشان داد كه دو گونه S. dendroides و S.rigida در مرحله جوانه زني نسبت به گونه S.richteri مقاومت بيشتري به شوري داشتند، به طوري كه اين دو گونه تا سطح شوري 600 ميلي مولار شوري جوانه زني داشتند در صورتي كه گياه S.richteri فقط تا سطح شوري 350 ميلي مولار جوانه زني نشان داد. در هر سه گونه مورد آزمايش با افزايش شوري از درصد و سرعت جوانه زني كاسته شد و بالاترين درصد و سرعت جوانه زني در حداقل مقدار شوري اتفاق افتاد. افزايش شوري تا سطح 200 ميلي مولار تاثيري بر طول ريشه چه گونه S. dendroides نداشت. ولي در گونه S.rigida با افزايش شوري تا سطح 50 ميلي مولار بر طول ريشه چه افزوده شد و با افزايش دوباره شوري از طول ريشه چه كاسته شد. در گونه S.richteri نيز با افزايش شوري از طول ريشه چه كاسته شد. بنابراين گونه S.richteri نسبت به دو گونه ديگر به شوري در مرحله جوانه زني حساس تر است.
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )
+ نوشته شده در ۱۳۸۹/۰۶/۱۱ ساعت 12:54 توسط مهندس محمد اکرم ایرندگانی
|