بررسي اثر دما بر زيست شناسي شته سبز بادام Brachycaudus amygdalinus در شرايط آزمايشگاه
بررسي اثر دما بر زيست شناسي شته سبز بادام Brachycaudus amygdalinus در شرايط آزمايشگاه
* موسسه تحقيقات آفات و بيماري هاي گياهي، تهران، ايران
رابطه دما و رشد و نمو شته Brachycaudus amygdalinus با استفاده از مدل رگرسيوني در دماي ثابت 10، 15، 20، 25، 27.5 و 29±0.7 درجه سانتي گراد و رطوبت نسبي 40±10 درصد و دوره نوري 12:12 ساعت بررسي شد. مدت زمان لازم براي تكميل مراحل پورگي از 14.04 روز در دماي 10 درجه سانتي گراد به 5.8 روز در دماي 27.5 درجه سانتي گراد كاهش يافت. با افزايش دما به 29 درجه سانتي گراد طول دوره رشد مجددا به 8.39 روز افزايش يافت. دماي 30 درجه سانتي گراد باعث افزايش مرگ و مير بالا در سن اول پورگي شد و تقريبا هيچ پوره اي به سن 4 نرسيد. شته هاي پرورش يافته در دماهاي 29 و 10 درجه سانتي گراد به ترتيب كمترين بقا (31%) و بيشترين بقا (89%) را داشتند. مدل لاكتين-2 مناسب ترين مدل غيرخطي توصيف كننده رابطه بين نرخ رشد و دما براي اين گونه بود. براساس پيش بيني اين مدل حداكثر دماي كشنده (Tmax) براي سنين پورگي 1 تا 4 به ترتيب 29.58، 29.93، 29.55 و 29.56 درجه سانتي گراد به دست آمد. با استفاده از مدل رگرسيون خطي آستانه پاييني دما 2.84- درجه سانتي گراد به دست آمد. اين دما با دماي محيط در زمان فعاليت شته در طبيعت هماهنگي دارد. پارامترهاي جدول زندگي در دماي 20 درجه سانتي گراد محاسبه شد. مقادير نرخ ذاتي رشد جمعيت (0.263)، متوسط طول دوره يك نسل (11.49 روز)، مدت زمان دو برابر شدن جمعيت (2.63 روز)، نرخ خالص توليد مثل (20.62 پوره ماده بر ماده) و نرخ ناخالص توليد مثل (40.59 پوره ماده بر ماده) محاسبه شد. طول عمر شته بالغamygdalinus B. در دماي 20 درجه سانتي گراد 6.74 روز به دست آمد.
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )