تاثير تركيبات غذايي و رطوبت دانه روي ترجيح غذايي سوسك چهار نقطهاي حبوبات
تاثير تركيبات غذايي و رطوبت دانه روي ترجيح غذايي سوسك چهار نقطهاي حبوبات
سوسك چهارنقطهاي حبوبات Callosobruchus maculatus (Fabricius) يكي از مهمترين آفات حبوبات به شمار مي آيد و با تغذيه از دانههاي حبوبات موجب خسارتهاي سنگين ميشود. به همين منظور آزمايشهايي با هدف يافتن علل ترجيح غذايي اين آفت انجام شد. آزمايشها روي دوازده رقم از حبوبات مختلف و در دو حالت تغذيهاي اختياري و اجباري صورت گرفت به نحوي كه در حالت تغذيه اختياري 120 عدد حشره (مخلوط نر و ماده)، و در هريك از ظروف مربوط به تغذيه اجباري 10 عدد حشره (5نر+5 ماده ) روي ارقام مختلف رهاسازي شدند. ملاك ارزيابي ترجيح غذايي، تعداد تخم گذاشته شده و همينطور تعداد حشرات كامل ظاهرشده (جمعيت نسل( F1 روي هر رقم در نظر گرفته شده هر دو گروه آزمايش تحت شرايط يكسان دمایي و رطوبتي انجام شد. نتايج نشان داد كه در تغذيه اختياري رقم لوبيا چشم بلبلي مشهد و در تغذيه اجباري رقم ماش پرتو داراري مطلوبيت بيشتري براي تغذيه حشره ميباشد. نتايج به دست آمده در تغذيه اختياري ملاك بررسي علل ترجيح غذايي قرار گرفت. ميزان چربي، پروتئين كل، 16 نوع اسيد آمينه و رطوبت هر 12 رقم حبوبات به عنوان عواملي كه ممكن بود در ترجيح غذايي حشره موثر باشند اندازهگيري شدند. بعد از محاسبات آماري رابطهاي بين عوامل شيميايي اندازهگيري شده و ترجيح غذايي c.maculatus F. مشاهده نشد.
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )