داروها ی گیاهی رسمی ایران4
كراتاگوس
Crataegus
اشكال دارويي:
قطره 30 ميلي ليتري
موارد مصرف:
كراتاگوس با داشتن اثرات كارديوتونيك، گشاد كننده عروق كرونر و پايين آورنده فشارخون در درمان نارساييهاي خفيف قلبي و زيادي فشارخون به كار مي رود.
اجزاء فرآورده:
قطره كارتاگوس از عصاره هيدروالكلي گياه سرخ و ليك (Crataegus microphylla) تهيه شده است كه هر 100 ميلي ليتر آن حاوي 0/2 گرم ماده موثره فلاونوييد مي باشد.
مواد مؤثره:
فلاونوييد، پروسيانيدين ها و پروآنتوسيانيدين ها.
آثار فارماكولوژيك و مكانيسم اثر:
اثرات قلبي- عروقي اين فرآورده به تركيبات فلاونوييدي موجود در كراتاگوس، بخصوص پروسيانيدين ها نسبت داده شده است. مطالعات Invivo و Invitro نشان داده است كه كراتاگوس باعث افزايش جريان خون كرونر، افزايش جريان خون محيطي (درسر، عضلات اسكلتي و كليه)، كاهش جريان خون محيطي (در پوست و دستگاه گوارش)، كاهش مقاومت محيطي و كاهش فشارخون مي گردد. بررسيهاي انجام شده نشان داده است كه كراتاگوس احتمالاً با اتساع عروق خوني موجب كاهش فشارخون مي گردد. همچنين بر طبق مطالعات Invitro تركيبات فلاونوييدي ؤپروآنتوسيانيدين اين گياه داراي اثرات كرونوتروپ منفي و اينوتروپ مثبت مي باشد.
موارد احتياط:
بيماران تحت درمان با داروهاي قلبي- عروقي به اثرات فارماكولوژيك كراتاگوس حساستر مي باشند. بنابراين مصرف اين فرآورده در افراد فوق بايد با احتياط صورت گيرد.
عوارض جانبي:
با مصرف فرآورده هاي حاوي كراتاگوس عوارضي نظير تهوع، خستگي، تعريق و راش هاي جلدي معمولاً روي دست گزارش شده است.
مصرف مقادير زياد اين فرآورده ممكن است ايجاد مسموميت (براديكاردي، دپرسيون تنفسي) نمايد.
مقدار مصرف:
مقدار مصرف اوليه: 60-70 قطره 3 بار در روز به مدت 3-4 روز.
مقدار مصرف نگهدارنده: روزي 3 بار هر بار 25 قطره.
بهتر است قطره را با كمي آب رقيق نموده، مصرف شود.
مصرف در حاملگي و شيردهي:
ايمني مصرف اين فرآورده در دوران بارداري و شيردهي به اثبات نرسيده است. مطالعات Invivo و Invitro نشان داده است كه كراتاگوس داراي اثراتي بر روي فعاليت رحم (كاهش حركات و تونيسيته) ميباشد. با توجه به اثرات فارماكولوژيك اين فرآورده مصرف آن در موارد فوق توصيه نمي گردد.
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )
گارلت
Garlet
اشكال دارويي:
قرص روكشدار 570 ميلي گرمي
موارد مصرف:
گارلت در زيادي فشارخون، زيادي چربي خون، تصلب شرائين و پيشگيري از ترومبوز بكار
مي رود.
اجزاء فرآورده:
قرص گارلت حاوي 400 ميلي گرم پودر سير (Allium sativum) مي باشد و ميزان آليئين و آليسين آن در هر قرص معادل 1000 ميكروگرم است.
مواد مؤثره:
تيتوآليل ها و مشتقات آنها نظير آليئين، آليسين، آجوئين، دي آليل دي سولفايد و دي آلليل تري سولفايد.
آثار فارماكولوژيك و مكانيسم اثر:
مطالعات نشان داده كه سير با اثر مستقيم روي عضلات صاف ديواره عروق باعث گشادي عروق محيطي مي گردد. به نظر مي رسد اين دارو با باز نمودن كانالهاي پتاسيم موجب هيپرپلاريزه شدن پتانسيل غشا (در حالي كه كانالهاي كلسيم بسته شده اند) و گشادي عروق
مي گردد.
همچنين مطالعات Invitro كه با عصاره آبي، عصاره الكلي و پودر سير انجام شده است نشان مي دهد كه سير از طريق فعال كردن نيتريك اكسايد سنتتاز باعث افزايش توليدنيتريك اكسايد و در نتيجه پايين آمدن فشارخون مي گردد. اين نتايج توسط آزمايشات Invivo نيز تاييد گرديده است.
اثر سير در كاهش كلسترول و تري گليسيريد احتمالاً از طريق مهار آنزيمهاي كليدي سنتز كلسترول و اسيدهاي چرب مانند هيدروكسي متيل گلوتاريل كوآنزيم A--HMG-CoA و استيل كوآكربوكسيلاز ظاهر مي گردد.
سير همچنين باعث تنظيم فسفوليپيدهاي پلاسما و ديواره سلولي شده و موجب كاهش ميزان VLDL,LDL و افزايش ميزان HDL مي گردد.
سير با افزايش فعاليت فيبرينوليتيكي، افزايش زمان انعقاد و وقفه تجمع پلاكتي از ايجاد لخته جلوگيري مي نمايد.
تداخل هاي دارويي:
در بيماراني كه تحت درمان با استيل ساليسيليك اسيد و يا ساير داروهاي ضد انعقاد و داروهاي پايين آورنده قندخون مي باشند بايد با احتياط مصرف شود.
موارد منع مصرف:
اين فرآورده در افراد حساس به سير و افراد مبتلا به زخمهاي حاد دستگاه گوارش ممنوعيت مصرف دارد.
موارد احتياط:
مصرف زياد سير ممكن است باعث خونريزي پس از جراحي گردد.
عوارض جانبي:
با مقدار مصرف پيشنهاد شده عوارضي مشاهده نشده ولي مصرف مقادير زياد آن و يا در صورت خالي بودن معده، ممكن است اختلالات گوارشي نظير سوزش معده، تهوع، استفراغ و اسهال ايجاد نمايد.
همچنين در افراد حساس واكنشهاي آلرژيك مانند درماتيت تماسي و حملات آسم يا مصرف سير گزارش شده است.
مقدار مصرف:
روزي 3 بار، هر بار 1-2 قرص بعد از غذا ميل شود.
مصرف در حاملگي و شيردهي:
مطالعات Invitro نشان داده است كه سير موجب انقباضات رحمي مي گردد. البته مطالعات كلينكي و باليني در اين زمينه انجام نپذيرفته است، ولي با اين وجود مصرف سير در زنان باردار و شيرده توصيه نمي گردد.
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )