از "آلوئه ورا" چه می دانیم؟
از "آلوئه ورا" چه می دانیم؟
قسمت اول:
آلوئهورا گیاهی است بسیار شگفت انگیز كه شبیه كاكتوس بوده اما متعلق به خانواده سوسن سفید lily میباشد و چون در برابر خشكی مقاوم است بطور طبیعی بیشتر در آفریقا و آمریكا و مناطق گرم و استوایی میروید، در واقع زمانیكه گیاهان دیگر در خشكی پلاسیده میشوند آلوئهورا دارای برگهای آبدار و خنك میباشد. این گیاه بومی آفریقای شمالی است البته از دیر باز در مناطق خشك گرمسیری و نیمه گرمسیری جهان بعنوان گیاه تزئینی و هم بعنوان گیاه درمانی كشت میشود. هم اكنون آلوئهورا بعلت دارا بودن خواص دارویی بسیار زیاد به سرعت برای مردم جهان شناخته شده است بطوریكه ایتالیاییها – آسیاییها- هندیها- افریقاییها- فیلیپینیها- یونانیها - ایرانیها و مردم آفریقای جنوبی آنرا به خوبی میشناسند.
آلوئهورا از نظر گیاهشناسی به صورت زیر طبقهبندی میشود:
فرمانرو : گیاهان
شاخه: گیاهان گلدار
رده: تك لپه ای
راسته: مارچوبه ای(Asparagales)
خانواده: سریشیان(Asphodelaceas)
آلوئهورا معمولا بیساقه است البته برخی از گونههای آن دارای ساقههای بسیار كوتاه هستند. این گیاه 80 تا 100 سانتیمتر رشد میكند و از طریق پا جوش تكثیر میشود .برگهای آن نیزهای كلفت و گوشتی با لبههای دندانهدار است و رنگ آن سبز تا خاكستری میباشد. گلهای آن مخروطی و آویخته است و دارای جام لولهای 3 تا 2 سانتیمتری میباشد و برروی سنبله میروید كه گاهی تا 90 سانتیمتر درازا دارد.
تاریخچه آلوئهورا
تاریخچه آلوئهورا به بیش از 3500 سال قبل باز میگردد. در مصر باستان از این گیاه جهت مصارف دارویی و پوستی، التیام زخمها و عفونتها استفاده میشود.
پادشاه سلیمان اولین كسی بود كه به خواص ارزشمند این گیاه پی برد، همچنین افسانهای وجود دارد كه بیان میدارد ارسطو، الكساندر بزرگ را متقاعد ساخت تا از این گیاه برای درمان جراحتهای سربازانش در جنگها استفاده كند و دست نوشتههای یونانی نشان میدهد كه از آن برای درمان تاول، سوختگی، زخم پا و جلو گیری از اختلالات روده ای و معده ای استفاده میكردند. ایرانیان باستان و هندیها نیز گونه های مختلفی از این گیاه را پرورش داده و آنرا مورد استفاده قرار دادند، همچنین چینیها و ژاپنیها و روسها نیز از قرنها پیش به فوائد این گیاه پیبرده بودند. در دهه 1930 از این گیاه در درمان سوختگیهای رادیواكتویته استفاده گردید و در واقع پس از تلفات جنگ جهانی دوم مجدداً این گیاه مورد توجه واقع شد. مدارك قابل توجهی وجود داردكه نشان دهنده این است كه این گیاه ترمیم كننده بافت پوستی و زیبایی نیز میباشد بطوریكه خانم كوماری یكی از بیشمار زنانی بود كه از این گیاه برای زیبایی و جلوگیری از پیری پوست استفاده میكرد.
داروسازان یونانی و رومی بیان میدارند كه آلوئه برای بسیاری از اختلالات گوارشی نیزكاربرد دارد. حدود 200 نوع از این گیاه در جهان وجود دارد، اگر چه فقط 4 گونه آن مصارف دارویی دارد. به عنوان مثال آلوئهپری ALOE PERRYI - آلوئه فرو ALOEFERRO – آلوئه آربورنسیس ALOE ARBORENSIS و آلوئه ساپوناریا ALOE SAPONARIA از گونههایی هستند كه مصارف دارویی دارند.
قسمت دوم :آیا ترکیبات و فواید آلوئه ورا را می شناسید؟
تهیه شده توسط:گروه تحقیق و توسعه پاکشو ـ سارا نظری
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )
تركیبات آلوئه ورا
گیاه آلوئه ورا حدود 99 تا 5/99 درصد آب دارد و pH آن حدود 5/4 میباشد.
باقیمانده مواد آن شامل 75 تركیب مختلف است كه شامل ویتامینها، نمكهای غیرآلی، مواد معدنی، آنزیمها، قندها، تركیبات فنولیك، آنترا كینونها، لیگنین، ساپو نینها، استرولها، آمینو اسیدها، سالیسیلیك اسید، كلسیم اكسالات، امورین، باربالوئین، سولفاتها، تاننها و استروئیدها است كه به شرح در ذیل توصیف شده است:
ویتامینها
این گیاه سرشار از ویتامینهایD , A B1 , B2 , B3 , B5 , B6 , B12 , C , E , Folic acid , میباشد.
آنزیمها
آنزیمهایی نظیر آمیلاز و لیپاز كه برای كاهش چربی و قند خون مفیدند، در این گیاه موجود است.
تركیبات معدنی
گیاه آلوئهورا دارای سدیم، كلسیم، منیزیم، منگنز، روی، مس، كروم، ید، فسفر و آهن میباشد كه همگی برای متابولیسم سلامتی بسیار حیاتی میباشند.
قندها
از قندهای موجود در این گیاه مونو و پلیساكاریدها نظیر گلیكوز و مانوز را میتوان نام برد.
ساپونینها
اینگونه مواد صابونی حدوداًبه میزان 3% در ژل آلوئه ورا موجود است و بطور طبیعی خاصیت پاك كنندگی دارد و علاوه بر آن دارای خواص ضد قارچی و ضد میكروبی نیز میباشد.
سالیسیلیك اسید
این ماده خواصی همانند آسپرین داشته و ضد التهاب میباشد و خواص آنتی باكتریالی نیز دارد.
آمینو اسیدها
ژل آلوئهورا حاوی 20 تا 30 آمینو اسید مورد نیاز انسان است و جالب توجه است كه بدن انسان هم قادر به ساختن حدود 7 تا 8 نوع از این آنزیمهای ضروری نمیباشد.
كاربردهای آلوئه ورا
كاربردهای آلوئه ورا بطور كلی عبارتند از:
1- عامل ضد فساد
2- ترمیم كننده جراحت
3- ضد اكسنده
آلوئهورا به شكلهای مختلف اعم ازمایع، پودر، ژل، كرم، لوسیون، كپسول، عصاره و نوشیدنی مورد مصرف قرار میگیرد. ژل خالص آن شفاف بدون چسبندگی، بیبو و دارای قدرت جذب بالا میباشد بنابراین كاربرد آن در استفاده از كرمها و شامپوها آسان میباشد.
فوائد آلوئه ورا در صنایع غذایی
محققان دانشگاه Miquel Hernandez اسپانیا ژلی را اختراع كردند كه بر پایه آلوئه ورا بوده و برای نگهداری مواد غذایی مثل میوههای تازه و سبزیجات مورد استفاده قرار میگیرد. این ژل بدون خزه ،بیرنگ و بیبو است. این محصول طبیعی، كاملا سالم و سازگار با محیط بوده و میتواند جایگزین پرزرواتیوهای سنتزی مانند دیاكسیدسولفور باشد. مطالعات انجام شده نشان داده كه انگورهایی كه با این ژل پوشانده شدند توانستند به مدت 35 روز سالم بمانند در حالیكه انگورهای بدون این پرزرواتیو تنها بمدت 7 روز سالم باقی ماندند. طبق تحقیقات بعمل آمده این ژل طبق یك مكانیسم لایه محافظی در مقابل اكسیژن و رطوبت هوا ایجاد میكند و بواسطه انواع ضد باكتریها و ضد قارچهایی كه دارد مانع از فاسد شدن غذاها میشود.
فواید آلوئه ورا در درمان بیماریها
تحقیقات متعددی در مورد استفاده آلوئه ورا در درمان بیماریها و نیز در محصولات آرایشی – بهداشتی بخصوص پوست و مو صورت گرفته است. مدارك علمی نشان داده كه عصاره آلوئه ورا شفا بخش است.
در سال 1996 محققان دانشگاه MAHIDOL بانكوك نشان دادند كه استفاده از این گیاه سبب كاهش 72% از قند خون افرادی كه مبتلا به افزایش قندخون بودند، گردیده و همچنین تحقیقات دیگری نشان داد كه آلو ئه ورا در درمان برخی سرطانها موثر میباشد علاوه بر آن در درمان گاستریك- بیماریهای معده ای – اختلالات و انسداد رودهای- آپاندیسیت – زخم كبدی و ... موثر است و شیره گیاه آلوئه ورا نیز به آسانی درد و التهاب را كاهش میدهد. مطالعات انجام شده در دهه1990 نشان داده كه وقتی از ژل آلوئه ورا برای التیام سوختگی استفاده میشود، زخم زودتر التیام مییابد در حالیكه وقتی از بانداژهای مخصوص سوختگی استفاده میشود، سوختگی 6 روز دیرتر التیام مییابد. فرضیه ای وجو د دارد كه مطابق آن، آلوئه ورا به علت داشتن ماده Mucopolysaccharides كه درون برگهای آن موجود است، در درمان فیبروساركوما(fibrosarcoma)(نوعی سرطان) مفید میباشد.
تهیه شده توسط:گروه تحقیق و توسعه پاکشو ـ سارا نظری
اختصاصی سیمرغ
منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )