نگرانی‌های اساسی مرتبط با غذاهای ناشی از مهندسی‏ژنتیك در مورد سلامتی انسان كدامند؟
گرچه بحث‏های نظری محدوده وسیعی از جنبه‏های مختلف را پوشش داده‏اند، اما سه موضوع اصلی كه بیش از همه مورد بحث قرار گرفته‏اند عبارتند از: امكان ایجاد حساسیت، انتقال‏ژن از غذا به انسان و انتقال ‏ژن از گیاهان تراریخته به سایر گیاهان (دگرگشنی).


حساسیت‏زایی:

به طور اصولی باید از انتقال ‏ژن از محصولاتی كه معمولاً حساسیت‏زا هستند به محصولاتی كه در زنجیره غذایی قرار خواهند گرفت خودداری كرد، مگر آنكه معلوم شود كه فرآورده ژنی كه انتقال می‏یابد حساسیت‏زا نیست. اگرچه حساسیت‏زایی غذاهای عادی معمولاً ارزیابی نمی‏شوند، ولی برای ارزیابی حساسیت‏زایی غذاهای حاصل از مهندسی‏ژنتیك، تهیه پروتكل‌هایی توسط سازمان خواربار جهانی (fao) و سازمان بهداشت جهانی (who) مورد بررسی قرار گرفته‏اند. تا این لحظه در مورد هیچ یك از غذاهای حاصل از مهندسی‏ژنتیك كه در بازار مصرف وجود دارند، حساسیت‏زایی مشاهده نشده است.


انتقال‏ژن:

انتقال‏ژن از غذاهای حاصل از مهندسی‏ژنتیك به سلول‌های بدن یا باكتری‌های موجود در روده انسان می‏تواند در صورت ایجاد ناراحتی و اثر سوء برسلامت انسان نگران كننده باشد. این مسئله به طور خاص در مورد انتقال ژن‌های مقاومت به آنتی‏بیوتیك مورد استفاده در مراحل تولید موجودات تراریخته صدق می‏كند. البته احتمال انتقال‏ژن به این طریق بسیار ناچیز است. با این وجود، گروه تخصصی مشترك سازمان خواربار جهانی و سازمان بهداشت جهانی استفاده از این تكنولوژی را بدون استفاده از ژن‌های مقاوم به آنتی بیوتیك توصیه می‌كند.


دگرگشنی:

انتقال‏ژن از گیاهان تراریخته به گیاهان زراعی معمولی یا گونه‏های مرتبط در طبیعت (دگرگشنی) و اختلاط محصول بذرهای معمولی با محصول بذرهای تراریخته، ممكن است اثر مستقیم یا غیرمستقیمی بر روی سلامتی و ایمنی غذا داشته باشد. احتمال این خطر جدی است، به طوری كه مقادیری از ذرت تراریخته كه صرفاً برای مصرف خوراك دام و علوفه در آمریكا به آن مجوز داده شده بود، در ذرت مصرفی انسان نیز ردیابی شدند. كشورهای متعدد راهبردهایی را برای جلوگیری از اختلاط این قبیل محصول‏ها انتخاب كرده‏اند كه یكی از آنها تفكیك مزارعی كه محصولات تراریخته در آنها كشت می‏شود از مزارعی است كه مورد كشت و كار گیاهان معمولی قرار می‏گیرند.


امكان‏جلوگیری از اختلاط و روش‌های نظارت پس از فروش فرآورده‏های غذایی حاصل از مهندسی‏ژنتیك برای مطالعه مستمر ایمنی این قبیل غذاها در دست مطالعه و بحث و بررسی است

 

 

منبع: مرکز مقالات کشاورزی