نگرانیهای اساسی مرتبط با غذاهای ناشی از مهندسیژنتیك در مورد سلامتی انسان كدامند؟
نگرانیهای اساسی مرتبط با غذاهای ناشی از مهندسیژنتیك در مورد سلامتی انسان كدامند؟
گرچه بحثهای نظری محدوده وسیعی از جنبههای مختلف را پوشش دادهاند، اما سه موضوع اصلی كه بیش از همه مورد بحث قرار گرفتهاند عبارتند از: امكان ایجاد حساسیت، انتقالژن از غذا به انسان و انتقال ژن از گیاهان تراریخته به سایر گیاهان (دگرگشنی).
حساسیتزایی:
به طور اصولی باید از انتقال ژن از محصولاتی كه معمولاً حساسیتزا هستند به محصولاتی كه در زنجیره غذایی قرار خواهند گرفت خودداری كرد، مگر آنكه معلوم شود كه فرآورده ژنی كه انتقال مییابد حساسیتزا نیست. اگرچه حساسیتزایی غذاهای عادی معمولاً ارزیابی نمیشوند، ولی برای ارزیابی حساسیتزایی غذاهای حاصل از مهندسیژنتیك، تهیه پروتكلهایی توسط سازمان خواربار جهانی (fao) و سازمان بهداشت جهانی (who) مورد بررسی قرار گرفتهاند. تا این لحظه در مورد هیچ یك از غذاهای حاصل از مهندسیژنتیك كه در بازار مصرف وجود دارند، حساسیتزایی مشاهده نشده است.
انتقالژن:
انتقالژن از غذاهای حاصل از مهندسیژنتیك به سلولهای بدن یا باكتریهای موجود در روده انسان میتواند در صورت ایجاد ناراحتی و اثر سوء برسلامت انسان نگران كننده باشد. این مسئله به طور خاص در مورد انتقال ژنهای مقاومت به آنتیبیوتیك مورد استفاده در مراحل تولید موجودات تراریخته صدق میكند. البته احتمال انتقالژن به این طریق بسیار ناچیز است. با این وجود، گروه تخصصی مشترك سازمان خواربار جهانی و سازمان بهداشت جهانی استفاده از این تكنولوژی را بدون استفاده از ژنهای مقاوم به آنتی بیوتیك توصیه میكند.
دگرگشنی:
انتقالژن از گیاهان تراریخته به گیاهان زراعی معمولی یا گونههای مرتبط در طبیعت (دگرگشنی) و اختلاط محصول بذرهای معمولی با محصول بذرهای تراریخته، ممكن است اثر مستقیم یا غیرمستقیمی بر روی سلامتی و ایمنی غذا داشته باشد. احتمال این خطر جدی است، به طوری كه مقادیری از ذرت تراریخته كه صرفاً برای مصرف خوراك دام و علوفه در آمریكا به آن مجوز داده شده بود، در ذرت مصرفی انسان نیز ردیابی شدند. كشورهای متعدد راهبردهایی را برای جلوگیری از اختلاط این قبیل محصولها انتخاب كردهاند كه یكی از آنها تفكیك مزارعی كه محصولات تراریخته در آنها كشت میشود از مزارعی است كه مورد كشت و كار گیاهان معمولی قرار میگیرند.
امكانجلوگیری از اختلاط و روشهای نظارت پس از فروش فرآوردههای غذایی حاصل از مهندسیژنتیك برای مطالعه مستمر ایمنی این قبیل غذاها در دست مطالعه و بحث و بررسی است
منبع: مرکز مقالات کشاورزی