پرورش بادمجان

 

بادمجان ، گیاهیست یک ساله با ساقه های قوی ، خشن و شاخه شاخه .

 

این گیاه دارای برگ های پهن و کشیده و رنگ متمایل به خاکستری می باشد و برگها گاهی دارای

 

خار هستند .

 

گل بادمجان ، شبیه گل سیب زمینی ، ولی بزرگتر و رنگ آن بنفش کم رنگ می باشد .

 

میوه بادمجان که به صورت های مختلف اعم از :

 

کشیده ، قلمی ، دُلمه ای و یا کُرَوی می باشد همان بادنجان ، نام دارد که مورد مصرف خانگی است.

 

بادمجان را به صورت پخته در غذاها و خورش ها مصرف می کنند و از آن نوعی ترشی نیز تهیه

 

می شود که معروف به ترشی بادمجان و یا ترشی لیته است .

 

همچنین آن را به صورت تنوری ( کبابی ) سرخ نموده در غذاهای محلی مصرف می کنند و در

 

مواردی هم از میوه این گیاه مربا تهیه می نمایند .

 

انواع بادمجان :

 

تعدادی از انواع بادمجان را برای زینت در گلکاری کشت می نمایند مانند : بادمجان تخم مرغی سفید

 

، کُرَوی قرمز ، ولی آنچه را به منظور تهیه غذا کشت می کنند شامل 7 نوع می باشد که مهمترین

 

آنها عبارتند از :

 

1 – بادمجان قلمی سیاه .

 

2 – بادمجان آمریکائی ( بغدادی ) .

 

3 – بادمجان ریحانی سفید و بلند .

 

4 – بادمجان بارنپتال .

 

5 – بادمجان بنفش ژاپونی .

 

 

 

آب و هوا و خاک :

 

بادمجان ، گیاهیست که در مناطق گرمسیر و معتدل گرم بخوبی عمل میآید . ولی در مناطق سرد

 

میوه آن غالبا نرسیده و نمیتوان از آن استفاده نمود .

 

این گیاه از نظر احتیاجات غذائی همانند ، گوجه فرنگی می باشد و بایستی زمین را تقویت نمود .

 

روش کاشت :

 

در مناطق گرمسیر بذر بادمجان را در بهمن ماه و در مناطق معتدل در فروردین ماه در خزانه گرم و

 

یا شاسی می کارند .

 

پس از آن که بوته های آن چهاربرگه شدند آنها را از خزانه خارج ساخته و در زمینی که قبلا آماده

 

ساخته اند به فاصله 75 سانتیمتر از یکدیگر روی ردیف ها نشاء می کنند .

 

فاصله بین ردیف ها بایستی یک متر منظور گردد .

 

در طول تابستان هر چهار روز یک مرتبه آبیاری ضرورت دارد .

 

در ایران پس از آن که بوته ها بزرگ شدند و اولین گل ها تبدیل به بادمجان شد روی مزرعه

 

گوسفندان را می دوانند تا برگ ها و شاخه های گیاه بشکند ، آنگاه مزرعه را آبیاری می کنند تا

 

مجددا بوته ها شاخه و برگ بدهند و به گل نشسته میوه تولید کنند .

 

ولی در اروپا ، روش دیگری را انتخاب نموده اند به این ترتیب که شاخه های اضافی را با ماشین و

 

یا با دست قطع می کنند تا شاخه های جدید بوجود آیند و میوه بدهند .

 

برداشت بادمجان ، از اواخر خردادماه آغاز می شود و تا اواخر مهرماه ادامه خواهد داشت .

 

بادمجان های آخر محصول غالبا ریز و تلخ مزه هستند و برای تهیه ترشی بکار می روند .

 

بذرگیری :

 

بذرگیری بادمجان همانند گوجه فرنگی می باشد و با همان روش صورت می گیرد .

 

 

نوشته : مهندس منوچهر کارگر

 

 

 

 

منبع: مرکز مقالات کشاورزی AKE( بزرگترین وبلاگ کشاورزی ایران )