بگونیا
بگونیا را به ۳دسته غده دار ریزوم دار و ریشه فیبری تقسیم می کنند.ولی گلهایش همانند هم است گلهای نر دارای ۴گلبرگ است که دوگلبرگ کوچکتر از گلبرگهای دیگر است و گل ماده ۵-۴ گلبرگ هم اندازه دارد.بگونیای غده ای خزان کننده است ولی انواع دیگر همیشه سبز است.
مراقبت:خاک کمی اسیدی ابیاری متوسط تا زیاد حرارت متوسط نور متوسط
ازدیاد:کاشت بذر در ۱۶ درجه سانتیگراد در بهار بگونیای غده دار با قلمه پاشنه دار به طول ۱۲-۸ ساتیمتر در حرارت ۲۱-۱۸ درجه
کود:یک گرم در لیتر هفته ای یکبار از فروردین تا ابان
نوع خاک:مخلوطی از تورب خاکبرگ نرم و ماسه
انواع بگونیا: ۱/بگونیا رکس:دارای برگها به شکل قلب بوده که این برگها دارای لکه ها و حاشیه هایی برنگ سفید سبز نقره ای خاکستری سیاه قرمز می باشد.این گل نیاز به رطوبت دارد و از بهار تا پاییز باید مرتبا ان را ابیاری نمود.هردوهفته یکباربا کود مایع تقویت شود.گلدانها را سال یکبار عوض کرد و انرا در خاکی از پیت ماسه سیلیسی می کارند.تکثیر با قلمه برگ یا تقسیم بوته است.
۲/بگونیای تکمه ای:این گروه دارای ساقه ابدار برگهای گوشت الود و شاداب است.که بجز رنگ ابی در کلیه رنگ ها دیده میشود.غده ها را باید در حرارت ۱۳ درجه در زیر شاسی در خاک پیت یا مخلوطی از پیت و ماسه کشت نمایند.وقتی که بوته ها به ارتفاع ۵ سانتی متر رسیدند باید انها را به گلدانهای کوچک انتقال داد و کمی کود اسبی یا گاوی به انها بدهند.گلهای این بگونیا در خوشه های ۳تایی روی شاخه ظاهر میشوند وگلهای کناری ماده هستد باید گلهای کناری را چید تا گلهای میانی درشت شوند. این بگونیا مخصوص گلخانه است و به رطوبت خیلی زیاد و محل سایه افتاب یا نور غیر مستقیم نیاز دارد.پس از اتمام گلریزان ابیاری را باید کم نمود.پس از پژمرده شدن گلدانها را به حال خود می گذارند تا خشک شود بعد غده ها را بیرون اورده و بعدا ان را به گلدان منتقل میکنند.
بگونیای همیشه گل:این نمونه برای کشت در گلدان مناسب است و میتوان انرا در باغچه کشت نمود.ارتفاع ان ۳۰-۱۵ سانتیمتر است و برگهای ان سبز و گاهی ارغوانی است.
این نوع بگونیا به محل گرم نور افتاب و خاک زه کشی شده نیاز دارد. این گل را از طریق کشت بذر یا قلمه تکثیر می کنند.بذر در اواخر زمستان در جعبه زیر شیشه کشت میشود و نباید انرا با خاک پوشاند بلکه با ماله تخته ای فشار میدهند تا دانه ها به خاک بچسبد. در طول مدت رشد رطوبت زیاد لازم است و نباید سطح خاک خشک شود
گل جالیز
مشخصات گل جالیز:
گل جالیز ، گیاه گلدار انگل است . فاقد کلروفیل بوده و قادر به تهیه مواد غذایی نیست .به صورت انگل مطلق روی ریشه گیاهان زراعی مستقر شده و زندگی میکند. رنگ عموی بوته ی گل جالیز ، سفید متمایل به زرد ، بنفش یا کمی ارغوانی
است. ارتفاع بوته ها 15تا 45 سانتی متر می باشد. به صورت کپه ای در کنار طوقه ی گیا هان میزبا ن میروید . بذر گل جالیز ،قوه ی نامیه ی خود را تا مدت 13 سال در خا ک ، حفظ می کند و تا وقتی که با ریشه گیاه میزبان تماس پیدا نکند ،
جوانه نمی زند .بذر بعد از جوانه زدن با ریشه گیاه میزبان تماس حاصل میکند.
كنترل علفهاي هرز
علف كشهاي متحرك اپوپلاستيكي كه بوسيله ريشه ها جذب مي شوند،همان مسيري رامي پيمايندكه آب طي مي كند.
آنها وارد آورند چوبي شده وهمراه باجريان تعرق آب ومواد غذايي كه به طرف بالا كشانده مي شوندنيروي محركه ي اين حركت حذف آب از برگها بوسيله عمل معرق است.
آوند چوبي وديوارهاي سلول،از اجزاء اصلي رازمان اپوپلاستيك مي باشند آنها اندام هاي غير زنده بشمار مي آيند.
بنابراين ،همه ي انواع علف كشها ،همراه با مواد شيميايي بسيار سمي ويا زهري مي تواننداز خاك جذب شوند وبه سرعت به همه ي بخش هاي گياه انتقال يابند.اين حركت به آوند چوبي آسيب نمي رساند،زيراكه آوند چوبي،غير زنده است.
جذب وانتقال با وجود اينكه علف كشهاي داراي سمت حاد، ريشه رااز بين برده اند،ممكن است براي مدتي ادامه يابند.
در واقع،علف كشهاي داراي سمت حاد ممكن است در شرايط ويژه اي از ميان بافت آوند چوبي به طرف پايين حركت كنند.
گياهاني كه در شرايط ويژه اي با رطوبت اندك خاك وميزان تعرق زياد،در حال رشد هستند،دچار كاهش آب درون گياه مي شوند.
هنگامي كه محلولهاي قوي اسيدي ويا بازي بر روي برگها وساقه هاي زنده پاشيده شوند،سلولهاي اين اندام ها نفوذ پذير خواهند شد.اگر كاهش رطوبتي موجود باشد ،مواد به درون گياه كشيده وممكن است به سرعت از راه آوند چوبي به طرف پايين برده شوند.
سینداپسوس (پتوس) scindapsus
این گیاه از خانواده آراسه و دارای سی گونه مختلف است. این گیاه از جزایر سلیمان و آسیای جنوب شرقی به سایر نقاط برده شده است. دارای برگهای بیضی شکل و نوک تیز می باشد. بعضی از آنها دارای بریدگی هائی است که شکل زیبائی به گیاه می دهد. رنگ برگها از سبز تند تا سبز کمرنگ و سبز ابلقی مخلوط بت رنگهای زرد است و زرد تند و سفید شیری می باشد که بطور پراکنده در سطح برگ با هم مخلوط می باشند. نگهداری پتوس در آپارتمان بسیار آسان و شاخه های بالارونده و آویزان شونده آن به 5 متر می رسد.
در نواحی گرم مرطوب گلهای ریز سفید رنگی تولید می کند که میوه آن شبیه میوه کاج و طعم آن مانند میوه آناناس است ولی در مناطق سردسیر گل نمی دهد.بطور کلی این گیاه ریشه هوایی ایجاد نموده و در خزه تکیه گاه خود فرو می کند و مقداری از آب خزه را جذب نموده و به گیاه می رساند.
از این گیاه برای سبدهای آویزان استفاده می کنند. چنانچه تعدادی بوته در یک سبد بکارند پس از مدتی بوته ها پرپشت شده و زیبائی خاصی به سبد می بخشد.

پودوکارپوس podocarpus
پودو کارپوس یا کاج بودا احتیاج به محل گرم و مرطوب داشته ولی به بخاری و بوی گاز بسیار حساس است و آنرا می توان در سرسرا و هال بزرگ قرار داد. برگهای باریک و کشیده حدود8 سانتی متر به رنگ سبز براق می باشد. و بایستی مرتبا هرس شود. در غیر این صورت ارتفاع آن به 2 متر می رسد.
از انواع مهم آن پودو کارپوس ماکروفیلوس می باشد.
نگهداری
1-درجه حرارت:در حرارت معمولی به خوبی رشد می کند و حداقل در زمستان 12 درجه را تحمل می نماید.
2-نور :باید از نور مستقیم خورشید محفوظ بماند.
3-آبیاری:در ماههای رشد هر روز و در زمستان یک مرتبه در هفته کافی است.
4-رطوبت هوا:سطح برگها اسپری شود.
5-تکثیر:قلمه های آن با استفاده از بیوروت ریشه می دهد.

نکاتی چند در مورد نگهداری گل های آپارتمانی

آلودگی هوا همان طور که بر روی تنفس ( اکسیژن رسانی) و جریان خون، قلب، مغز و ... اثر می گذارد، روان انسان را نیز درگیر می کند. در این زمینه تحقیقاتی نیز به عمل آمده که نتایج آن را در برخی از روزنامه ها و مجلات تحت عنوان « افسردگی همه گیر» مطالعه کرده ایم. انسان موجودی طبیعت گراست و می تواند با محیط، مبادله انرژی داشته باشد؛ بنابراین هر قدر محیط سالم تر، زیباتر و آرام تر باشد این تبادل به نحو مفیدتری صورت خواهد گرفت.
رنگ سبز، رنگ بودن، گرمی، آرامش، مهربانی و دعوت کننده است. رنگی که خداوند با طیف بسیار گسترده ای آن را در جای جای طبیعت گسترده است و این گستره زیبایی، پیام آور آرامش و سلامتی است. افسوس که ماشینیزم، بهره وری انسان را از این نعمت محدود ساخته است. اما با این محدودیت و آلودگی رو به افزایش چه باید کرد؟ آیا گل ها و گیاهان آپارتمانی می توانند جایگزینی مناسبی برای این نعمت باشند؟ و ما انسان ها چگونه می توانیم از وجود این گیاهان برای تقویت روح و روان خود استفاده کنیم؟
« در آپارتمان های امروزی به علت نبود نور و انرژی کافی، گیاهان دست ساز و بی جان جای گیاهان طبیعی را گرفته اند که نه آب می خواهد، نه کود و نور؛ و به راحتی قابل شستشو است. برقراری ارتباط با چنین وسایل بی جان به مراتب سخت تر از جانداران سبز و با نشاط است. لطافت و سرزندگی یک گیاه زنده و جاندار به راحتی می تواند ما را به سوی خود دعوت کند و اگر ما راه های کسب انرژی را بیاموزیم و بتوانیم با دنیای درون خود ارتباط برقرار کنیم، به راحتی پاسخگوی این دعوت خواهیم بود. ما می توانیم با گیاهان صحبت کنیم، درددل کنیم و به زبان دیگر همنشینی داشته باشیم. وقتی در فضای کوچک آپارتمان خود پنجره را به هوای چند گلدان باز می کنیم، خودمان هم کمی هوای تازه استنشاق می کنیم ( البته اگر مه و دود نباشد).
ریزش برگ های کهنه و قدیمی و رویش مجدد برگ های نو الگویی است برای بازسازی، تلاش و سازندگی ما که همنشین این موجودات با طراوت و سرشار از زندگی هستیم. اگر گلدانی در منزل دارید حتماً این کلمات برایتان معنادارتر خواهد بود زیرا مأنوس شدن با این مخلوقات زیبای بی کلام، بسیار لذت بخش خواهد بود. به طوری که اگر آفتی به خاک یا برگ های گیاهتان بیفتد ناراحت می شوید و درصدد رفع آن برمی آیید، به مغازه های مختلف سر می زنید تا چاره ای بیابید و وقتی که گل و گیاهتان را مجدداً سرحال می بینید، گویی دوباره انرژی گرفته اید و خوشحال می شوید. این همان احساسی است که مزرعه داران، کشاورزان و کسانی که در دل طبیعت زندگی می کنند، بارها و بارها تجربه کرده اند؛ ولی با مقیاسی کوچک تر و شهری. وقتی نمی توانیم گلستان داشته باشیم، چرا خود را از گل محروم نماییم؟
با کمک تکنیک های گوناگون، با چگونگی ارتباط با دنیای درون خود – که هنوز متداول نشده– آشنا شوید تا نیازهای ناشناخته درون خود را ملموس، و از سطح ناهوشیار به سطح هوشیار خود منتقل سازید. در این صورت است که می توانید با دنیای گیاهان رابطه برقرار کنید. زیرا آن هنگام است که زبان سکوت را فرا گرفته اید.
با چشم دل ببینید و با گوش جان بشنوید. به خصوص برای افرادی که تنها زندگی می کنند، نگهداری گیاه در چهار دیواری خانه بدون حیاط بسیار مفید خواهد بود. مونس و همدمی که آزار رسان نیست. آسیب ها و زخم های عاطفی و روانی را نه تنها نمک پاش نیست بلکه مرهمی بی دردسر است. انرژی دهنده ای که توقع و انتظارات عصبی ندارد و شما را نمی آزارد. با شما مهربان است و همراه سکوتش دریایی از آرامش را به شما هدیه می کند.
شرایط نگهداری بعضی از گیاهان آپارتمانی
فیکوس ، بنجامین ، آگلونما ، دراسنا، دیفن باخیا ، اسپاتی فیلم، تپوس، برگ انجیری ، فیلودندرون ، گوش گرگی یا سینگونیوم، سانسوریا و فیکوس الاستیکا ( فیلتوس) نام چند گیاه آپارتمانی است.
فیکوس بنجامین
شامل انواعی مانند بنجامین سبز، ابلق، سیلور، زعفرانی، آمستر، شیدا، پرتقالی و مینیاتوری است. این گیاه به مکانی پر نور نیاز دارد که بهترین محل برای آن پنجره های جنوبی و نور غیر مستقیم از پشت پرده است. آبیاری این گیاه در تابستان باید هفته ای دوبار و در زمستان هفته ای یک بار باشد. بنجامین در تابستان، یک روز در میان احتیاج به اسپری آب روی برگ هایش دارد تا رطوبت نسبی اش تأمین شود. مهندس مهدی بابایی، مسئول دفتر فضای سبز شهرداری منطقه چهارده درباره شرایط نگهداری سایر گیاهان آپارتمانی چنین می گوید:آگلونما گیاهی بوته ای است. بهترین شرایط نوری برای این گیاه، پشت پنجره های شمالی و مکان های کم نور است. برای تأمین رطوبت نسبیِ، این گیاه در تابستان باید هر روز اسپری آب شود و در زمستان هر دو روز یک بار. اما دراسنا که شامل دراسنای بلالی سبز، در اسنای بلالی ابلق، دراسنای پرچمی و دراسنای قرمز است، باید پشت پنجره های جنوبی گذاشته شود تا از نور غیرمستقیم استفاده کند. این گیاه باید در تابستان هفته ای دو بار آبیاری شود. اما فاصله بین دو آبیاری با توجه به شرایط دمایی باید به گونه ای تنظیم شود که سطح خاک گلدان خشک باشد.
دیفن باخیا یا سُم برگ از نظر شرایط نوری همانند دراسنا است، اما آبیاری آن در تابستان هر چهار روز یک بار و در زمستان هر ده روز یک بار کفایت می کند و رطوبت نسبی این گیاه در تابستان باید یک روز در میان از طریق اسپری روی برگ ها تأمین شود.
پتوس یکی دیگر از گیاهان آپارتمانی است که شامل دو نوع سبز و ابلق است. این گیاه به نور حساسیت زیادی نشان می دهد و حتی در محیط هایی با نور کم می تواند به رشد خود ادامه دهد. آبیاری پتوس در تابستان هفته ای دوبار و در زمستان هر ده روز یک بار کفایت می کند اما به جهت حفظ طراوات و شادابی برگ ها باید هر روز اسپری آب کم املاح انجام شود.
اما نگهداری گیاهان آپارتمانی، مشکلاتی را هم با خود به همراه دارد. دو مشکل عمده ای که اکثر گیاهان آپارتمانی در تهران با آن مواجه هستند یکی وجود توده های متحرک سفید رنگ با پوشش آردی به نام شپشک آردآلود است. این حشره از شیره پرورده گیاه تغذیه کرده و باعث افت گیاه می شود. شیوه مبارزه با این حشره، استفاده از سموم تماسی مانند مالاتیوم، دیازنیون، گوزاتیون به صورت وتاول(پودر) به نسبت به یک قاشق مرباخوری ( دو سی سی در یک لیتر آب به اضافه پنج تا شش قطره مایع ظرفشویی ) است که باید روی سطح برگ ها و پشت آنها اسپری شود و در صورتی که مؤثر واقع نشود باید دو هفته بعد تکرار شود. اما نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که با عنایت به این که این حشرات از شیره گیاهی تغذیه می کنند، می توان از سموم سیستمیک نیز جهت مبارزه استفاده کرد.
دومین مشکل، وجود کرم خاکی یا خرخاکی داخل خاک گلدان هاست که این امر با توجه به وجود این گیاهان در داخل آپارتمان باعث کثیفی محل سکونت و بد منظر شدن اطراف گیاه می شود. روش مبارزه با این مشکل استفاده از سموم سوین یا لیندین ( وتاول پودری) به نسبت یک قاشق مرباخوری در یک لیتر آب است. این آب باید به عنوان آب آبیاری روی سطح خاک استفاده شود.
بدون تردید رعایت نکات علمی برای نگهداری از گیاهان آپارتمانی و فراهم کردن شرایط مناسب زیستی برای این گیاهان، تأثیر به سزایی در رشد، پرورش، سبزی و طراوت آنها دارد، اما نباید این نکته را فراموش کرد که گیاهان همانند ما انسان ها دارای احساسات و عواطف هستند و احساس ما را نسبت به خودشان به خوبی درک می کنند. اگر ما یاد بگیریم که جمله های تأکیدی مثبت را برای خود نهادینه کنیم ، بهتر می توانیم این نعمت های الهی را باور کرده، با آنها ارتباط برقرار کنیم و بهره وری مثبت داشته باشیم.
بیایید احساسات خود را به آزمون بگذاریم، امتحان کنیم و نتیجه اش را ببینیم. به طبیعت روی آوریم. اگر نمی توانیم باغ و باغچه داشته باشیم، سبزی هر چند کوچک را در گلدان های گلی به خانه هایمان دعوت کنیم. به امید روزی که لطافت این سبزی روح و روان ما را فراگیرد
گیاهان خانواده آکانتاسه
گیاهان زینتی بر اساس رنگ گلها، فصل گل دهی و نوع مصرف آنها تقسیم بندی میشوند. در کتابهای علمی یکی از روشهای متداول تقسیم بندی گیاهان بر اساس خانوادههای گیاهی است. در علم گیاه شناسی خانوادههای گیاهی را بر اساس حروف الفبایی لاتین تنظیم کردهاند.
● آکانتاسه Acantaceae
اولین خانواده گیاهی آکانتاسه است. در این خانواده عمده گیاهان بعنوان گیاهان آپارتمانی و برگ سبزها مورد استفاده قرار میگیرند.
● آفلاندرا Aphlandra
یکی از گیاهان بسیار زیبای خانواده آکانتاسه، آفلاندرا است که دارای برگهای زینتی، کشیده، رگبرگهای کاملاً مشخص و یک ساقه گل دهنده چهار گوش و براکتههای رنگی است. این گیاه نسبتاً حارهای بهتر است در گلخانههای نسبتاً گرم و مرطوب نگهداری شود. چنانچه هر زمان رطوبت محیط از حد معینی کمتر شود علائم سوختگی حاشیه برگی روی آن ملاحظه میشود.
تکثیر آفلاندرا بوسیله قلمههای ساقه انجام میگیرد و برای تکثیر آن بهتر است از سیستم میست و مهپاش استفاده شود.
و....
لیست ادوات باغبانی
اسطوخودوس
آماده سازي زمين قبل از کاشت داراي اهميت فوق العاده اي است زيرا اسطوخودوس يک گياه چندساله مي باشد و قرار است براي 8 تا 10 سال (گاهي اوقات تا 20 سال) در يک مکان قرار بگيرد. آماده سازي اوليه زمين شامل شخم زمين تا عمق 40 سانتي متري و همزمان با شخم زدن، افزودن 35 تا 50 تن در هکتار کود دامي پوسيده و کودهاي شيميايي مي باشد. ميزان اضافه کردن کود شيميايي به آزمايشات خاک بستگي دارد ولي معمولا 70 تا 80 کيلوگرم در هکتار اکسيد فسفر و 100 تا 120 کيلوگرم در هکتار اکسيد پتاس به عنوان کود پايه به خاک افزوده مي شود. اندکي قبل از کاشت عمل ديسک زدن و تسطيح زمين با ماله صورت مي گيرد
خواص درماني و کاربرد
اسطوخودوس داراي کاربردهاي دارويي و زينتي است. اسانس اين گياه داراي خواصي چون آنتي باکتريال قوي، آرام بخش و موثر در درمان رماتيسم است. اسانس اين گياه بطور بسيار گسترده در فرآورده هاي آرايشي و بهداشتي کاربرد دارد. دمکرده ي گل ها و برگ ها داراي خاصيت بادشکن، ضد اسپاسم و ضدعفوني کننده گي مي باشد. اين گياه به دليل شکل بوته ي کروي اش و رنگ زيباي گل و برگ هايش در فضاي سبز شهرها کاربرد وسيعي دارد.
احتياطات مصرف: در دوران بارداري بايستي از مصرف اين گياه خودداري نمود.
لوسيون ضد لک لاواند دارويي است که از اين گياه حاصل شده و در داروخانه هاي کشور موجود مي باشد. اين دارو براي برطرف کردن لک هاي روي صورت که در اثر آفتاب زدگي يا ... بوجود آمده اند مورد استفاده قرار مي گيرد.
آشنایی با برخی از گیاهان در طراحی
آشنایی با برخی از گیاهان در طراحی
مقدمه :
کسانی که شیفته ی طبیعت و گیاه هستند ، سعی بر آن دارند تا آنجا که امکانات فضای مسکونی شان اجازه می دهد ، همسایه و همجوار گیاهان مورد پسند خود باشند. شاید از همین جا ، گل بازی و پرورش گیاهان در آغوش مشتاقان آغاز شد ، تا آنجا که تمامی زندگی برخی از انسان ها منحصر به رویش و خلق نمونه های زیبا و متنوع گیاهان گردید. برخی از متخصصین و هنرمندان هر یک از این گیاهان را مانند کلامی گریزان و فرار در ذهن شاعر فرا خوانده و از ترکیب رنگ ها و قرار دادنشان نزدیک یکدیگر ، طرح های بدیع و شاهکارهایی که ناشی از طبع روان هنرمندان است ، بوجود آورده اند. به عنوان مثال ، همه ساله در میدان بزرگ شهر بروکسل ، از مجموعه گل برگ های بگونیای پیازی ، نمایشگاهی همراه با طرح هایی که الهام از شرق گرفته ، برپا می دارند و این سمبلی از هنر آرایش گل ها و ترکیب رنگ می باشد.
- گل آهار :
این گیاه را به فرانسه زینیا ، به انگلیسی یوت انداولداج و به آلمانی تسینن می گویند.
آفات و بيماريهاي گياه گل رز
بیماریهای قارچی رز
sphaerotheca pannosa vary Rosaسفیدک:
میسل قارچ در قسمت فوقانی برگ با هاکهای تابستانی مخصوص تکثیر , لایه سفیدی را می سازند. قارچ از قسمتهای مورد حمله قرار گرفته گیاه تغذیه کرده و به آنها آسیب می زند. شاخه ها و ...
ماتیولا = شب بو
ماتیولا
مشخصات گیاه شناسی
گونه ماتیولا بومی نواحی مدیترانه است. گیاه یکساله دارای ساقه ساده یا منشعب است ارتفاع آن به 20 -70 سانتیمتر می رسد برگهای آن کشیده سرنیزه ای خطی با حاشبه دندانه دار کرکدار به رنگ خاکستری سبز می باشد گلها با چهارگلبرگ و چهار کاسبرگ ساد یا پربر و معطر و با عطر نافذ است . گلهای پربر دارای قطری در حدود 5/4 سنتیمتر است گلهای تشکیل گلاذین خوشه ای را می دهد که به تدریج طیل می شود گلها به رنگ های مختلف به استثنای رنگ زرد و آبی هستند . این گیاه شباهت زیادی با شب بو دارد به طوریکه اغلب بعلت تشابه برگها و گلهایش با شب بو با ان اشتباه می شود .
ارقامی که گلهای پرپر دارند بسیاز زیبا هستند معروفترین ارقام این گونه عبارتند از :
Mommoth , giant perpection giant imperial column erly cascale
که دارای گلهایی با رنگ ساده با رنگهای مخلوط هستند .
ارقام پربر را میتوان هنگام نشاء کاری به آسانی تشخیص داد . بوته هایی که دارای گلهای ساده هستند دارای برگهای لپه ای به رنگ سبز تیره هستند و لی بوته هایی که گهای پربر دارند برگهای لپه ای به رنگ سبز روشن رادارد . ارقام مختلف از روی اندازه دوره گلدهی رده بندی نمود فصل گلدهی از خرداد ماه شروع شده و تا پاییز ادامه دارد .
نحوه کاشت و ازدیاد:
ماتیولا از طریق بذرکری تکثیر می شود کاشت بذر در بهمن ماه در گلدانهای کوچک صورت می گیرد نشاء های حاصله در فروردین ماه به فاصله 15 – 25 سانتیمتر در بستر اصلی کاشته می شود .
خاک :
ماتیولا خاکهای رسی – شنی غنی و نقاط گرم و آفتابگیر را می پسندد .
کاربرد:
ارقام پاکوتاه در حاشیه های جلوی ساختمان یا به صورت گروه های کوچک در حاشیه چمن ها استفاده می شود همچنین در گلدانها برای تراس ها و بالکن ها کاربرد دارد ارقام یا بلند برای گل بریده مناسب بوده و در گلفروشی ها مورد استفاده قرار می گیرد .
علفهای هرز مزارع برنج
مزارع برنج شرایط مطلوبی برای رشد علفهای هرز آبزی و نیمه آبزی است. تعدادی از مزارع برنج به علفهای هرز خطرناکی نظیر سوروف ، اویارسلام ، بارهنگ ، برنج وحشی ،تیرکمان آبی ، سنبل آبی و غیره آلوده می شوند که وجود این علفهای هرز باعث بروز مشکلات زیادی در این مزارع می شود ، علف هرز سنبل آبی به چشم می آیند.علفهای هرز تک لپه ای و برگ باریک به عنوان رقیبهایی قوی برای گیاه برنج در ارتباط با آب و مواد غذایی مطرح هستند.
تعدادی از علفهای هرز موجود در مزارع برنج توسط علفکش های 2,4-D وMCPA کنترل می شوند اما برای کنترل علفهای چمنی هیچ روش قابل اطمینان و موثری پیدا نشده است. مشکل ناشی از وجود علف هرز برنج وحشی را با کاشت ارقام BR11 وbr12 می توان حل کرد که قادرند به راحتی این علف هرز مشکل آفرین را حذف کنند.
علفهای هرز پهن برگ در مزارع برنج با استفاده از 2,4-D به سادگی کنترل می شوند در این موارد بهترین نتیجه زمانی عاید می شود که سن گیاه زراعی برنج 4 تا 6 برابر بیشتر از علف هرز بوده و علف هرز در مرحله رشد رویشی سریع باشد . مصرف 2/1 تا 1 کیلو گرم از علفکش (بر حسب معادل اسیدی ) در هر هکتار می تواند چنین علفهای هرزی را بخوبی کنترل کند اعمال تیمار علفکش بر روی گیاهچه های برنج (گیاهچه هایی که سن آنها بین یک تا دو هفته می باشد) در مرحله خوشه رفتن و گلدهی ممکن است منجر به کاهش معنی داری در عملکرد برنج شود.
علاوه بر بر 2,4-D گزارش شده است که علفکش های 2,4,5-T وMCPA نیز برای کنترل علفهای هرز مزارع برنج کاملا موثر هستند.
گندم
تلفات ناشی از وجود علفهای هرز در مزارع غلات دانه ریزی شبیه گندم ، جو و یولاف به وسیله افراد مختلفی گزارش شده است.
گونه های اصلی علفهای هرزی که در مزارع غلات دانه ریز یافت می شوند ، شامل خردل وحشی ، رقم ، یولاف وحشی ، کنگر وحشی یا خارلته ، گاو چاق کن ، دم روباهی ، علف قناری و گل زرد می باشند.
برای کنترل شیمیایی علفهای هرز مزارع گندم از بین علفکش های مختلف 2,4-D به صورت پیش رویشی و پس از سبز شدن به طور گسترده ای استفاده می شود. علفهای هرز رایج در مزارع گندم شامل سلمه ، اویارسلام ارغوانی ، پیچک وcnicus arvensis می باشند تعدادی از علفهای هرز مشکا آفرین و سمج به راحتی کنترل نمی شوند اگر چه معلوم شده است که علفکش های 2,4-D و MCPA در بازداشتن رشد آنها کاملاً موثر هستند.
از علفکش 2,4-D به میزان 5/. تا 1 کیلوگرم در هکتار (معادل اسیدی آن ) زمانی که گندم به طور کامل پنجه زده باشد ، استفاده می شود و از به کار بردن آن در زمان خوشه رفتن و مراحل بعدی رشد گیاه باید اجتناب کرد . به کار بردن مقادیر کمتری از علفکش 2,4-D که با اوره 3/. مخلوط شده باشد ، اثر بیشتری داشته و مفید تر است.
اثر علفکش 2,4-D بر جوانه زنی
هلگسان و همکاران گزارش کردند که چنانچه گندم در مرحله خوشه رفتن با علفکش 2,4-D تیمار شده باشد ، از جوانه زنی چنین بذرهایی به میزان 11 درصد کاسته خواهد شد . البته در مورد جو وچنین گزارشی در دست نیست . گریجبای و چرچیل اعلام کردند که در مورد برخی از ارقام یولاف ، افت معنی داری به میزان 18/. در جوانه زنی بذرهای تولیدی مشاهده شد.
پرورش ماهی
رشد ماهیان و عواملی که روند رشد تحت تأثیر آنهاست برای پرورش دهنده ماهی ، در درجه اول اهمیت قرار دارند. زیرا حداکثر رشد ماهی در حداقل مدت زمان با حداقل مقدار غذا ، هدف اصلی اوست. ماهی جانوری خونسرد است و جهت حفظ درجه حرارت بدن خود ، مجبور به صرف انرژی نیست. بدین لحاظ ، یک ماهی نسبت به یک جانور خونگرم ، از لحاظ تبدیل مواد غذایی به پروتئین بدن ، از کارآیی و استعداد بیشتری برخوردار است. تغذیه ماهیان انرژی مورد نیاز ماهی از غذا تأمین میشود، بهر حال این انرژی در اصل از خورشید تولید میشود. انرژی خورشید بوسیله گیاهانی که برای ساختن کربوهیدراتها ، انرژی مصرف مینمایند، به غذا تبدیل میگردد. جانوران این گیاهان را خورده و انرژی ذخیره شده را جهت انجام فعالیتهای خود مورد استفاده قرار میدهند.بنابراین گیاهان به عنوان تولید کنندگان اولیه مواد غذایی شناخته شدهاند، که این مواد به صور دیگر تبدیل میگردد و سپس در اختیار ماهیان قرار میگیرد.
پروتئینها
پروتئینها ترکیبات آلی پیچیدهای هستند که از واحدهای اسید آمینه ساخته شدهاند و از طریق اسیدهای دیواره روده به داخل خون جذب و یا جهت تولید انرژی میسوزند. منابع گیاهی و غالبا حیوانی در تأمین پروتئین مصرفی ، در جیره غذایی مصرفی ، تغذیه مصنوعی پرورش دهندگان گنجانده میشود.
چربیها
این مواد از واحدهای اصلی به نام اسیدهای چرب تشکیل میشوند . اطلاعات در مورد جزئیات نیاز ماهی به چربی در دست نیست، لذا در غذاهای ویژه مصنوعی اهمیتشان در درجه دوم قرار دارد.
کربوهیدراتها
این مواد شامل گروه وسیعی از مواد
کرم گلوگاه انار
کرم گلوگاه انار
حشرات کامل این آفت تخم های خود را در گلوگاه انار و بین پرچم ها قرار می دهند لارو بعد از خروج از تخم به داخل میوه انار نفوذ می کند و از میوه تغذیه می کند خسارت این لارو با پوسیدگی انار و حمله قارچ های اسپرژیلوس و پنی سیلیوم همراه است که باعث گندیدگی و فساد میوه می شود.
لاروهای این آفت از میوه های خشک شده و ریخته شده در زیر درختان هم تغذیه می کنند .این آفت زمستان را به صورت لارو داخل بقایای گیاهی به سر می برد از اواسط بهار این لارو تبدیل به شفیره می شوند و حشرات کامل از اواخر خرداد ظاهر می شوند این آفت 3-4 نسل را می تواند به وجود آورد .
برای مبارزه با این آفت چون لارو داخل میوه است سموم شیمیایی تاثیر گذار نیست و موثر ترین راه مبارزه جمع آوری و سوزاندن میوه های آلوده شده در فصل رشد و نیز جمع آوری و سوزاندن میوه های آلوده در کف باغ و میوه های باقی مانده روی درخت است.
مرزه Satureja hortensis
مرزه
Satureja hortensis
Summer savoury
Lamiaceae
نیازهای اكولوژیكی
این گیاه بومی اروپای جنوبی است و محیط های گرم و خشك با نور زیاد، خاك لومی با ۷ =PH را می پسندد.
كاشت، داشت، برداشت
این گیاه در اواخر فروردین ماه پس از گذشتن سرمای بهاره كشت می شود. 6 تا 8 كیلوگرم بذر در هكتار به فاصله 40 تا 45 cm كشت می شود. گیاه در زمان گلدهی برداشت می شود.
خواص مرزه 
مرزه (Summer savoury) كه از گیاهان خانواده نعناع به شمار می رود، در فاصله ماههای تیر تا شهریور در ایران به گل می نشیند.
مرزه گیاه چند ساله ای است كه بومی مدیترانه شرقی و جنوب غربی آسیاست.
قسمت های هوایی به انضمام برگ ها که در بعضی مواقع، فقط قسمت های فوقانی گل دار جمع آوری می گردد، به صورت خوشه ای دسته شده و یا بر روی قاب های چوبی پهن كرده و در سایه و با حرارت مصنوعی كمتر از 40 درجه سانتی گراد خشك می شوند.
برگهای آن نرم و متقابل و تقریبا بدون دمبرگ و باریک و نوک تیز و پوشیده از کرک و دارای تارهای غدهای فراوان اسانس دار است.
فرآوری
اسانس مرزه از تقطیر با بخار آب از برگ ها و سرشاخه های برگدار حاصل می شود. این اسانس مایعی بی رنگ و یا مایل به زرد و دارای عطر و بوی تند و زننده ای و با مزه ای كه طعم فلفل را به یاد می آورد، می باشد.
این گیاه دارای 0/8 تا 1/5درصد اسانس به همراه تانن، رزین و موسیلاژ می باشد. اسانس مرزه درصنایع غذایی كاربرد دارد.
کاربرد مرزه
اسانس گیاه مرزه دارای طبیعت گرم و اثرات تقویت کننده معده، تسهیل كننده عمل هضم، ضد نفخ و مُدر ( ادرار آور ) است.
برای معالجه اسهال بسیار مناسب است و یک ضدعفونی كننده قوی می باشد.
این گیاه را به عنوان چاشنی و ادویه به همراه لوبیا، سالاد فصل، خیار، ماهی، گوشت، كالباس و سوسیس مصرف می کنند.
دارویی به نام تیمیان Thymian در داروخانه های كشور وجود دارد كه از گیاه مرزه، آویشن، رازیانه و اكالیپتوس تهیه می شود و دارای اثرات ضد سرفه و خلط آور می باشد.
این گیاه در ایران جزو سبزیهای خوراکی است و به صورت خام و پخته در غذاها مصرف میشود.
دارای خاصیت بادشكن و همچنین دافع كرم می باشد.
به صورت دم كردنی در رفع گرفتگی معده و روده موثر می باشد.
كشف تركیبات ضد درد در گیاه مرزه
نشریه "پزشكی مستند مكمل و جایگزین" در جدید ترین شماره ماه مارس خود نتایج تحقیقات یك گروه چهار نفری از پژوهشگران دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران را به چاپ رسانده كه نشان می دهد چهار تركیب شیمیایی ضد درد در گیاه مرزه وجود دارد.
گیاهی كه در این تحقیق استفاده شده با نام علمی(Satureja hortensis ) "ساتوریا خوزستانیكا" شناخته می شود كه محل رویش طبیعی آن در استانهای خوزستان و لرستان است و در گویش محلی به نام "مرزه خوزستانی" شناخته می شود.
رویش مرزه خوزستانی نه تنها در این استان، بلكه در سایر استانهای جنوبی تا میانه ایران نیز وجود دارد.
آن چه در تحقیق جدید به آن اشاره شده وجود تركیبات شیمیایی با خواص ضد التهابی و ضد درد در نمونههایی از گیاه است كه نه به شكل وحشی، بلكه به صورت دستی كاشته شدهاند.
پیش از این به خواص 2 تركیب از 4 ?تركیب شیمیایی موجود در قسمت برگ و ساقه مرزه اشاره شده بود. این دو تركیب عبارتند از: بتا سیتروزول و اسید اورسولیك. به عنوان مثال تركیب بتا سیتروزول كه در بادام زمینی نیز وجود دارد، منجر به توقف رشد غده پروستات در حیوانات آزمایشگاهی می شود.
همچنین گزارشهای متعددی مبنی بر اثر ضد التهابی اسید اورسولیك برای درمان سوختگی ها و نیز اثر بازدارندگی آن بر رشد تومورها منتشر شده است.
خواص ضد التهابی اسید اورسولیك منجر به استفاده وسیع از این تركیب در صنایع آرایشی شده است.
تا كنون گزارشهای مختلفی درباره وجود انواعی از روغنهای ضروری در این گیاه به چاپ رسیده است.
علاوه بر این، سه گزارش علمی مختلف در ایران در فاصله سالهای 2003 تا 2005 میلادی، به خواص ضد التهابی و ضد میكروبی این گیاه اشاره كرده اند.
در بین مصارف بومی از گیاه مرزه در ایران می توان به استفاده از آن برای تسکین دندان درد اشاره کرد.
تاثیر مرزه در درمان دردهای عصبی
مصرف مرزه در درمان دردهای عصبی و نرمی استخوان تاثیر دارد.
به گزارش ایسنا، اگر روزانه 100 گرم مرزه در 500 گرم آب جوشانده شود و تا 5 روز مصرف گردد، علاوه بر این كه باعث تقویت معده می شود، در رفع زخم روده نیز موثر است.
همچنین حمام ( بُخور ) جوشانده برگ های گیاه مرزه در رفع دردهای روماتیسمی ، عصبی و نرمی استخوان نیز موثر است.
اثرات ضد انعقادی خون گیاه مرزه
محققان تاثیر گیاه مرزه را بر افزایش فعالیت فاکتورهای انعقادی خون در حیوانات آزمایشگاهی نشان دادند.
تحقیقات این پژوهشگران نشان می دهد که مصرف سه بار در روز گیاه مرزه و هر بار به میزان 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، موجب افزایش پروترومبین (PT) و پارشیال پروترومبین (APTT) فعال شده می گردد که هر دو از فاکتورهای انعقادی خون می باشند.
کاهش چربی خون
یک طرح تحقیقاتی که در آزمایشگاه مركز تحقیقات گیاهان دارویی لرستان به مدت یك سال انجام شد، نشان داده است که گیاه "مرزه" با نام علمی "ساتوریا خوزستانیكا" اگر درست مصرف شود، مانند داروهای شیمیایی میزان چربی خون را در بدن انسان كاهش می دهد.
لازم است پژوهشگران گیاه را پس از تبدیل به پودر، به شكل كپسول خوراكی درآورند تا برای كنترل چربی خون افراد بیمار از آن استفاده کنند.
گیاه مرزه ، وزن را کاهش می دهد
به گزارش شبکه خبر، پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكی لرستان با بررسی گروهی از افراد چاق دریافتند، افرادی كه از رژیم غذایی كم كالری همراه با مكمل گیاهی حاوی مرزه استفاده می كنند، در كاهش وزن خود موفق تر از افرادی هستند كه فقط رژیم غذایی كم كالری مصرف می كنند. پژوهشگران با توجه به نتایج این بررسی كه در مجله پزشكی دانشگاه علوم پزشكی تبریز منتشر شد، برای كاهش وزن، رژیم غذایی كم كالری همراه با مكمل گیاه مرزه را توصیه می كنند.
تره.Allium sp
تره در آب و هوای معتدل سرد و مرطوب عملکرد بهتری دارد.خاک مناسب برای کشت این گیاه،زمین های هوموسی و آهکی است.کودهای آلی و شیمیایی در عملکرد محصول که چندین بار در سال برداشت می شود موثر است. مخصوصا چون مرتبا از برگهای آن برداشت می شود،دادن کودهای ازته و کشت در اراضی قوی تر توصیه می شود.مقدار کودهای شیمیایی حدود120کیلوگرم ازت(در سه مرحله)،80کیلوگرم p2o5 و 200 کیلو گرم k2o در هر هکتار است. پس از برداشت مرحله اول مقدار60 کیلوگرم ازت در هکتار به ازای هر بار برداشت به زمین می دهند.
تره نیز مانند سایر سبزی های برگی در ایران به صورت دست پاش و در کرتهایی به ابعاد مختلف کشت می شود.در صورتی که اگر به طور ردیفی کشت شود،بسیاری از عملیات داشت مانند:وجین،سله شکنی و غیره آسانتر انجام می گیرد. فاصله ردیف ها 20تا25سانتیمتر و مقدار بذر بین 20تا25کیلوگرم در هکتار است.برداشت تره نیز طی چندین مرحله انجام می گیرد.برگهای برداشتی در مرحله اول بسیار باریک است و آن را معمولا دور می ریزند.باید برای مرحله اول صبر کرد تا برگها خوب رشد کند زیرا برگهای بزرگتر به تقویت ریشه کمک کرده و محصول مراحل بعدی مرغوب تر می شود.خانواده آکانتاسه Acantaceae
گیاهان زینتی بر اساس رنگ گلها، فصل گل دهی و نوع مصرف آنها تقسیم بندی میشوند. در کتابهای علمی یکی از روشهای متداول تقسیم بندی گیاهان بر اساس خانوادههای گیاهی است. در علم گیاه شناسی خانوادههای گیاهی را بر اساس حروف الفبایی لاتین تنظیم کردهاند.
● آکانتاسه Acantaceae
اولین خانواده گیاهی آکانتاسه است. در این خانواده عمده گیاهان بعنوان گیاهان آپارتمانی و برگ سبزها مورد استفاده قرار میگیرند.
● آفلاندرا Aphlandra
یکی از گیاهان بسیار زیبای خانواده آکانتاسه، آفلاندرا است که دارای برگهای زینتی، کشیده، رگبرگهای کاملاً مشخص و یک ساقه گل دهنده چهار گوش و براکتههای رنگی است. این گیاه نسبتاً حارهای بهتر است در گلخانههای نسبتاً گرم و مرطوب نگهداری شود. چنانچه هر زمان رطوبت محیط از حد معینی کمتر شود علائم سوختگی حاشیه برگی روی آن ملاحظه میشود.
تکثیر آفلاندرا بوسیله قلمههای ساقه انجام میگیرد و برای تکثیر آن بهتر است از سیستم میست و مهپاش استفاده شود.
● فیتونیا
فیتونیا از دیگر گیاهان بسیار زیبای برگی این خانواده است. ساقههایش عموماً به حالت رونده و کوتاه رشد میکنند و برگهای سبز با رگ بالهای صورتی دارد و منظرهای زیبا بوجود میآورد. تکثیر این گیاه بوسیله ساقههای ظریف آن در بسترهای بسیار سبک صورت میگیرد. برای پرورش فیتونیا در منزل بهتر است از خاکی باPH اسیدی استفاده کنید. خاکهای قلیایی برای نگهداری این گیاه خیلی مناسب نیستند.
● جکوبینا Jacobina
گیاه دیگر این خانواده مشعلی یا جکوبینا است که بخش زینتی آن در حقیقت براکتههای زرد و گاهی صورتی آن میباشد. این گیاه برگهای سبز روشن و ساقه بسیار حساس دارد و نسبت به شرایط محیطی مخصوصاً خشکی محیط و بعضی از آفات گلخانهای فوقالعاده حساس است. تکثیر آن بوسیله قلمههای ساقه انجام میشود.
● هیپو اِستس
آخرین گیاه این خانواده، هیپو اِستس است که برگهای سبز زیبا با نقطههای صورتی دارد. این گیاه نسبتاً کم رشد نیاز به یک خاک بسیار سبک و غنی از مواد آلی با PH ۵/۶ تا ۸/۶ دارد و در جاهایی با نور متوسط در منزل یا گلخانه قابل نگهداری است. تکثیر بوسیله قلمههای سبز صورت میگیرد.
● آماری لیداسه Amarilidaceae
گیاهان خانواده آماری لیداسه با نام فارسی آماری لیس جزء گیاهان پیازی و Cut flower به حساب میآیند. پیازهای این گیاه به سرما حساس هستند و در طبقه بندی پیازها جزء دستهای قرار دارند که در هوای سرد زمستان بوسیله پوششی از خاک محافظت میشوند. عموماً این پیازها را از خاک خارج میکنند و به انبار مناسبی برای نگهداری منتقل میکنند.
گیاه آماری لیس، گلهای بسیار درشت به رنگهای مختلف دارد و به دو صورت گلدانی به منظور استفاده در نوروز و کات فلاور جهت کشت در مزارع وسیع کشت و کار میشود.
کشت آماری لیس به روش گلدانی به این صورت است که پیازهای کاملاً درشت و مناسب از نظر گل دهی را انتخاب میکنند. سپس ۴۵ تا ۵۰ روز قبل از زمان عرضه به بازار در خاکی با بافت متوسط کشت میشوند. بعد آنها را در گلخانههای نسبتاً گرم و پرنور قرار میدهند (درجه حرارت مناسب برای رشد و نمو آماری لیس بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است). در این حالت ابتدا برگهای اولیه ظاهر میشوند سپس یک ساقه گل دهنده از کنار پیاز شروع به رشد و نمو میکند. رشد رویشی این دوره مربوط به اندوخته غذایی و یا حفظ ذخیره غذایی برای پیازها و تولید پیازچههای جدید است. بعد از رشد پیازچهها به اندازه کافی در حدود اوایل فصل پاییز تعداد دفعات آبیاری و مقدار آبیاری را کم میکنیم، بطوریکه گیاه وارد مرحله خزان شود. بعد از زرد شدن شاخ و برگهای گیاه همه آنها را قطع میکنیم و دو هفتهای در هوای آزاد به همان حالتی که در پوشش گلدان است باقی میماند و سپس به انبار منتقل میشود.
قبل از انتقال گیاه به انبار مرحله جداکردن پیازچهها و مرتب کردن آنها است. پیازها را بر اساس اندازه محیطی آنها درجه بندی میکنیم. که به ۳ تا ۴ اندازه قسمت میشوند. بعد از شست و شو و ضد عفونی به کمک یک قارچ کش معمولی آنها را خشک و در انبار نگهداری میکنیم.
نکته مهم در خصوص گیاهان پیازی نگهداری شونده در انبار، درجه حرارت مناسب انبار است. درجه حرارت انبار نقش مهمی در گل دهی پیازها برای فصل بعدی دارد، و مناسبترین درجه حرارت برای انبار کردن پیازهای آماری لیس ۷ تا ۱۰ درجه سانتیگراد است.
● کلیویا Clivia
کلیویا یا خورشیدی گیاه دیگری از خانواده آماری لیداسه است که برگهایی شبیه به گیاه آماری لیس دارد، با این تفاوت که رنگ برگها در کلیویا کمی تیره تر و رگبرگها برجسته تر بنظر میرسند. این گیاه بر خلاف آماری لیس تمام دوره رشدی خود را در گلخانه بسر میبرد و گیاهی است که دارای ارزش اقتصادی بوده و در فصل زمستان گل دهی دارد.
بر خلاف گل آماری لیس که گلهای دوتایی یا چهارتایی دارد در خورشیدی گلچهها کوچکتر بوده و به تعداد ۱۲ تا ۲۴ گلچه در ارقام مختلف بشکل یک چتر بر روی ساقه گل دهنده دیده میشوند. تکثیر کلیویا بوسیله تقسیم بوته و به کمک ریزومهای قطور آن صورت میگیرد.
● همانتوس
گیاه دیگر خانواده آماری لیداسه، همانتوس است. این گیاه بسیار زیبا، برگهای چین خورده دارد. ساقه گیاه و ساقه گل دهنده نقش و خطوط رنگین و زیبایی دارند و از این نظر در بین گیاهان زینتی جزء خصوصیات منحصر به فردشان به حساب میآید. گلهای این گیاه در روی ساقه نسبتاً بلند و به شکل توپ به رنگهای مختلف ظاهر میشود.
همانتوس نیاز به استراحت تابستانه دارد. در تمام فصل تابستان باید از میزان آبیاری پیازهای آن بکاهیم تا دوره استراحتش طی شود.
● گل نرگس
گیاه دیگر این خانواده گل نرگس است. نرگسهای بومی ایران در استان فارس و در بخشهایی از استان خوزستان میرویند.
گل نرگس بعنوان یک پیاز مقاوم دائمی برای کشت و کار در هوای آزاد بسیار مناسب است، چون در تمام مدت سال میتواند در هوای آزاد باقی بماند و رنگ برگها منظره خاصی به آن محوطه میدهد. تکثیر این گیاه در پاییز بوسیله تقسیم پیاز میباشد.
● گل مریم Polliantes tuberousa
آخرین گیاه خانواده آماری لیداسه، گل مریم یا بولیانتس توبروزا است. این گیاه بسیار زیبا با دمبرگهای بلند و گلچههای سفید، بسیار معطر میباشد. پیازهای این گل جزء پیازهای فوقالعاده حساس به سرما هستند و بهترین زمان برای تکثیر آن موقعی است که خطر سرما رفع شده باشد.
پیازهای گل مریم نسبتاً ریز و کوچک بوده و جداکردن آن از خاک همواره مشکل است و باید با دقت کافی صورت گیرد.
اکسين ها ترجمه:هادي ادبي فيروزجايي
ماهیت اکسین:
اصطلاح اکسین بر گرفته از لغت یونانی "اکسئین" (به معنای رشد ) میباشد.عموما" ترکیباتی را به عنوان اکسین نام می برندکه توانایی افزایش رشد طولی سلول ها را در ساقه داشته باشند.واز لحاظ تاثیر فیزیولوژیک مشابه اسید اندول استیک باشند(اولین اکسین استخراج شده).اکسین ها علاوه بر رشد طولی و...
اصول تغذيه گياهان زينتي
|
| ||||||||||||||||||||
مقدمه | ||||||||||||||||||||
|
در اين جلسه پيرامون يکي از عوامل محدود کننده ديگر که در خاک وجود دارد و رشد و تغذيه گياه را دچار مشکل مي کند توضيحاتي را ارائه ميدهيم | ||||||||||||||||||||
عامل PH | ||||||||||||||||||||
|
خاک بايد داراي PH مناسب باشد. هر گياهي يک محدوده PH خاص و مناسبي را تحمل ميکند اگر PH خاک کم يا زياد باشد رشد و توليد گياه دچار مشکل ميشود. گلها و گياهان زينتي از اين قاعده استثناء نيستند بلکه نسبت به PH خاک حساستر هستند. مثلاً مقدار PH مناسب براي گلها و گياهان زينتي در بنفشه آفريقايي ۷ – ۶ آليسوم ۷/۵-۶ ، آزاليا ۴/۵- ۵ ، بگونيا ۵/۵ - ۷ ، ميخک 6 – 5/7 و شمعداني6 - 8 است. به جدول زير مراجعه كنيد. | ||||||||||||||||||||
PH مناسب براي گلها و گياهان زينتي | ||||||||||||||||||||
|
PHخاک بطور مستقيم يا غيرمستقيم رشد گياه را تحت تاثير قرار ميدهد. مهمترين نقش PH خاک کنترل حلاليت عناصر غذايي در خاک ميباشد. به عبارت ديگر قابليت جذب عناصر غذايي وابستگي زيادي به PH خاک دارد. عناصر غذايي در PHهاي مختلف، حلاليتهاي متفاوتي دارند معمولاً با افزايش PH حلاليت عناصر غذايي به جزء ميليبدون کاهش پيدا ميکند. بقیه مطلب در ادامه مطلب | ||||||||||||||||||||
مشکلات ناشي از PH قليايي در تغذيه گياه | ||||||||||||||||||||
|
PH قليايي باعث ميشود که حلاليت عناصر غذايي ضروري براي گياه کاهش پيدا بکند و کمبود عناصر غذايي مثل فسفر (Pb)، آهن(Fe) ، روي (Zn) ، منگنز (Mn) در گياه مشاهده شود. | ||||||||||||||||||||
راهکارهاي اصلاح خاکهاي آهکي و يا اسيدي | ||||||||||||||||||||
|
اصولاً اصلاح PH خاک، کار مشکلي است معمولاً PH خاک را بعنوان يک خصوصيت ثابت در نظر ميگيرند و خيلي تغيير نميدهند. زيرا خاک داراي خاصيت تامپوني يا واحدي است و در مقابل تغييرات PH از خودش مقاومت نشان ميدهد. لذا توصيه ميشود با توجه به PH خاک، گياه انتخاب و کشت شود. | ||||||||||||||||||||
جلسه هشتم مقدمه | ||||||||||||||||||||
|
در اين جلسه در ارتباط با نقش مواد آلي خاک در تغذيه گياه بحث مي کنيم. | ||||||||||||||||||||
راههاي افزايش مواد آلي خاک | ||||||||||||||||||||
|
از جمله راههاي افزايش مواد آلي خاک ميتوان به موارد ذيل اشاره کرد: | ||||||||||||||||||||
اندازهگيري ماده آلي خاك | ||||||||||||||||||||
|
- آزمايشگاهي (دقيق)؛ | ||||||||||||||||||||
اثرات مفيد ماده آلي در خاک | ||||||||||||||||||||
|
ماده آلي باعث بهبود | ||||||||||||||||||||
خصوصيات فيزيكي | ||||||||||||||||||||
|
- بهبود دانهبندي خاك؛ | ||||||||||||||||||||
خصوصيات شيميايي | ||||||||||||||||||||
|
- تنظيم PH؛ | ||||||||||||||||||||
حاصلخيزي خاك | ||||||||||||||||||||
|
- ماده آلي منبع عناصر غذايي؛ | ||||||||||||||||||||
خصوصيات بيولوژيکي | ||||||||||||||||||||
|
- منبع غذايي براي موجودات ذرهبيني؛ | ||||||||||||||||||||
آيا ماده آلي مستقيماً مورد استفاده گياه قرار مي گيرد؟ | ||||||||||||||||||||
|
ماده آلي منبع عناصر غذايي است، ولي شکل آلي عناصر مستقيماً براي گياه قابل استفاده نيست. بلکه اين شکل آلي بايد معدني شود که اين بوسيله موجودات زنده خاک صورت ميگيرد. بعد از معدني شدن شکل آلي عناصر غذايي آزاد شده، مورد استفاده قرار ميگيرد مثلاً ازت (N) آلي در اثر معدني شدن به نيترات (-NO3) و آمونيوم (-NH4) تبديل ميشود که گياه ميتواند آن را مورد استفاده قرار بدهد. |
اکسین چیست ؟ ماهیت اکسین
اطلاعات اوليه
اکسينها ، گروهي از هورمونهاي گياهي هستند که باعث طويل شدن سلولهاي گياهي ميگردند. اين مواد طيف گستردهاي را از نظر واکنشهاي رشد و نموي را در گياهان سبب ميشوند. واژه اکسين يک اصطلاح عمومي است و به تعدادي از مواد طبيعي گفته ميشود که فراوانترين و مهمترين اکسين در گياهان ، اندول استيک اسيد (IAA) ميباشد. مهمترين اثراتي که به اکسين نسبت داده شده است عبارتند از: بزرگ شدن سلول گياهي ، طويل شدن ساقه گياه ، توليد ريشه ، توليد آوندهاي چوبي ، افزايش رشد جوانه راسي ، جلوگيري از رشد جوانه جانبي ،تشکيل ميوه ، بزرگ شدن ميوه ، تشکيل گرهک در ريشه گياهاني که داراي باکتريهاي تثبيت کننده نيتروژن هستند ، جلوگيري از ريزش برگ ، بيوسنتز پروتئين و (ساختمان RNA|RNA)) و اثرات ديگر.فرآیندهای تشکیل انواع خاک
فرآیندهای شیمیایی و فیزیکی متعددی در تشکیل انواع مختلف خاک نقش دارند. در طی فرآیندهای شیمیایی ، مواد معدنی و آلی دچار تجزیه و تغییر میشوند و در ضمن فرآیندهای فیزیکی ، مواد حاصل جابجا شده و افقهای مختلف خاک را حاصل میآورند.
تشکیل خاک خاکستری یا سفید(podsolization یا Spodsolization) این مورد فرآیندی از شکل گیری خاک است که در آن آهن و آلومینیوم از افقهای A و E شسته شده و در افق B متمرکز میشوند. این فرآیند در اقلیمهای مرطوب دیده میشود. فصل زمستان ، روند تجزیه مواد آلی در سطح خاک و ریشه گیاهان را که منطقه بقایای مواد آلی است، آهسته میکند. بعضی از اکسیدهای آهن و آلومینیوم به همراه رس و کلوئیدهای هوموس ، در افق B جمع میشود (منطقه رسوبگذاری) و...
مقاله کامل در ادامه مطلب
خاک شناسي عمومي و تعريف و مفاهيم خاک و عوامل تشکيل دهنده خاک و هواديدگي و
تعريف و مفاهيم خاک |
|
تعريف خاک : خاک مطمئن ترين قسمت پوسته جامد زمين را تشکيل مي دهد که به صورت پوششي سست و کم ضخامت سنگ هايي را که هنوز تخريب نشده اند مي پوشاند. ضخامت اين پوشش (خاک) در شرايط عادي 5/0 تا 2 متر است. اين قشر نازک در واقع بين جو (اتمسفر) قسمت سخت زمين که هنوز تحت تأثير عوامل جوي واقع نشده و تخريب نگرديده (ليتوسفر) قرار گرفته است. |
عوامل تشکيل دهنده خاک :
|
|
خاک محصول هوازدگي (weathering) سنگ هاي پوسته جامد زمين است . هوازدگي به مجموعه تغييرات فيزيکي و شيميايي کاني ها و سنگ هاي اين پوسته مي گويند. اين پديده را از آن جهت هوازدگي مي گويند که مستقيم و غير مستقيم با هوا و عوامل جوي ارتباط دارد. چون انواع سنگ هاي پوسته جامد زمين بنا به مبدأ پيدايش که مي تواند آذرين، رسوبي و يا دگرگوني باشد و نيز نوع کاني هايي که اين سنگ ها را تشکيل داده ند بسيار متفاوت است، بنابراين تأثير جوي در توليد خاک به نوع سنگ هايي که تبديل به خاک مي شوند بستگي دارد. اصولاً سنگ هايي را که تبديل به خاک مي شوند سنگ مادر مي نامند. عامل ديگر پيدايش خاک، نوع و شدت تأثير عوامل جوي است. عمده ترين عوامل جوي عبارتند از درجه حرارت و تغييرات آن ، رطوبت و پراکندگي آن، باد به ويژه نزولات حاوي co2 آب هاي موجود در روي زمين نيز به هر شکل و ترتيبي که باشند عامل مؤثر ديگر در پيدايش خاک اند. غير از سنگ مادر، عوامل جوي اشکال مختلف آب، موجودات زنده از عوامل ديگر در پيدايش خاک به حساب مي آيند. پس خاک محل تلاقي چهار عامل سنگ مادر، عوامل جوي ، آب هاي زمين و موجودات زنده است. |
ديدگاه هايي که خاک بر اساس آنها مورد مطالعه قرار مي گيرد: |
|
الف) پدولوژي: |
هواديدگي: |
|
به دگرگوني فيزيکي و شيميايي سنگها و کانيها در سطح زمين يا نزديک آن هواديدگي گفته مي شود. زيرا سنگها و کاني ها با شرايط محيط خودشان از نظر دما، فشار و رطوبت در تعادل نيستند. هواديدگي موجب خرد شدن سنگ ها و تجزيه و تغييراتي در کاني هاي اوليه و ثانويه مي شود و آنها را به حالت پايدارتري در محيط خودشان مي رساند. |
هواديدگي فيزيکي : |
|
خرد شدن سنگ ها بدون تغيير شيميايي و منيرالوژي (کاني شناسي) را هواديدگي مي گويند. در اين هواديدگي سنگ ها فقط به قطعات کوچکتر شکسته مي شوند. عوامل اصلي شکسته شدن سنگ ها شامل تنش هاي درون سنگ به علت نوسان دماي شب و روز ، فشار ناشي از يخ زدن درون سنگ ها ، فشار ناشي از رشد کريستال و ته نشستهايي است که بر اثر ورود محلول هاي شور به درون شکاف هاي سنگ ايجاد مي شود و همچنين فشاري که بر اثر رشد ريشه گياه به وجود مي آيد. |
هوا ديدگي شيميايي : |
|
به دگرگوني در ساختار شيميايي و کافي شناختي سنگ ها ، کاني ها ، ساپروليت (سنگ هاي هوا ديده و پوسيده که در آن ساختمان اصلي سنگ حفظ شده (است) و خاک هايي گفته مي شود که در واقع تعديل و بازتابي است در برابر دما، فشار آب، غلظت هاي شيميايي و وضعيت محيط کنوني آنها عوامل محيطي که در تشکيل خاک مؤثر هستند عبارتند از : |
تعريف برخي اصطلاحات خاک : |
|
1) پروفيل خاک : |
عوامل مؤثر خاکساز : |
|
يکي از نتايج خاک شناسي شناخت اين حقيقت است که خاک نيز مانند موجودات زنده به وجود مي آيد، بالغ و پير مي شود. مهم ترين دليل تخريب فيزيکي، تغييرات شديد حرارتي است که از طريق انقباض و انبساط سنگ ها، موجب متلاشي شدن آنها مي شود. يکي ديگر از راه هاي خرد شدن مکانيکي تصادم و به هم سائيده شدن ذرات در هنگام انتقال به ويژه توسط يخ در دوره يخبندان است. فعاليت انتقالي ذرات توسط آب و باد، امروزه يکي از فاکتورهاي مؤثر در تشکيل خاکدانه است. با ادامه تخريب در اثر تجزيه فيزيکي و شيميايي سنگ ها، از طريق تغييرات ايجاد شده ، ذرات خاکساز جديدي ايجاد مي شود. |
تأثير عوامل اقليمي ( آب و هوايي) در تشکيل خاک : |
|
1) رطوبت : |
عامل پستي و بلندي در تشکيل خاک |
|
پستي و بلندي نه تنها به خودي خود رل مهمي را در تکامل و تکوين خاک ايفا مي کند بلکه پارامترهاي حساس جوي چون دما و رطوبت را تغيير مي دهد و لذا اين عامل به عنوان يک تغيير دهنده کليما در سطح ناحيه اي مطرح مي شود. بنابراين نقش عوارض پستي و بلندي در تکوين خاک را مي توان مشتمل بر دو بخش است : |
عامل بيولوژيکي (موجودات زنده) در تشکيل خاک |
|
نقش اين عامل در فرآيند خاکسازي آن چنان مهم است که بخش وسيعي از فعاليت هاي فيزيکوشيميايي خاک را به خود اختصاص مي دهد. منظور از موجودات زنده خاک بخش هاي وسيعي از باکتري ها، ميکروبها ، انگلها و قارچهاست . اما از اين مجموعه نقش باکتري ها در تجزيه مواد و تبديل مواد آلي به معدني از اهميت خاصي برخوردار است. موجودات زنده گياهي و حيواني در حقيقت ايستگاهي هستند که انرژي خورشيدي را گرفته از طريق انواع تجزيه هاي فيزيکي و شيميايي به اکوسيستم خاک و تأمين قوت ديگر موجودات زي حيات مي گردد. نقش ديگري که مي توان به گياهان و نباتات و موجودات ذره بيني قائل شد تجديد فعل و انفعالات پاره اي فرايندهاي هوازدگي است. ريشه گياهان صرف نظر از اعمال فشار و ايجاد هوازدگي مکانيکي در سنگ ها همواره سعي بر تثبيت پاره اي از عناصري چون ازت و غيره در خاک دارند. از طرفي ريشه هاي گياهي همواره سبب نفوذ مقاديري آب به درون خاک مي شوند. در ضمن به واسطه تنفس مقاديري گاز کربنيک نيز در خاک آزاد مي سازند که هر دو عامل فوق از عناصر اصلي در هيدروليز و کربناتاسيون به شمار مي آيند. پاره اي از گياهان نيز وسط ريشه هاي خود ترشحات اسيدي دارند که بي ترديد در مجموعه خاک بي تأثير نمي تواند باشد. |
تشکيل خاک و چگونگي شناسايي آن :
|
|
خاک محيطي بي نهايت مرکب و غير متجانس است که در اصل از 3 بخش جامد و مايع گاز تشکيل يافته و بسته به کميت و کيفيت اجزاء مختلف هر فاز و رابطه متقابل آنها با يکديگر مي تواند به طور متفاوت در برآورد توقعات بي حد و حصر گياهان سهيم باشد. |
|
مواد بستري خاک که داراي ساختمان شل و پراکنده هستند به همراه خاک تحت الارضي و سطح الارضي ذراتي را بوجود مي آورند که Regolith ناميده مي شود. قسمت فوقاني Regolith به علت نزديک بودن به جو در معرض تخريب بيشتر آب و هوا و حرارت و موجودات خاک قرار گرفته و در اين قسمت نفوذ ريشه گياهان و وجود بقاياي گياهي و موجودات زنده به خوبي مشاهده مي شود. بالا بودن سرعت تخريب و تجزيه مواد در قسمت فوقاني Regolith باعث شده که اين قسمت خواص ويژه اي را به خود بگيرد که آن را soil يا solum گويند. |
نقش پيوند در بهبود عملكرد كمي و كيفي دو رقم گوجه فرنگي تحت شرايط شور
چكيده
گوجه فرنگي يكي از گياهان مهم خانواده بادمجانيان بوده كه سطح زير كشت و توليد نسبتا بالايي را در كشور
به خود اختصاص داده و خصوصا در سال هاي اخير با استفاده از تكنيكهاي توليد خارج از فصل نظير گلخانهها و
تونلهاي پلاستيكي توليد آن افرايش چشمگيري داشته است
. يكي از مشكلات توليد در شرايط گلخانهاي استفاده ازآب با كيفيت نامناسب و شور ميباشد و پيوند بهعنوان يكي از راهكارهاي نوين و موثر جهت افزايش تحمل گياهان
و از جمله سبزي و صيفي براي مقابله با شوري در كشورهاي پيشرفته در حال گسترش ميباشد
. در اين بررسي دوبا استفاده از روش ،
AR- رقم گوجه فرنگي رايج به نام حمرا و كوين بر روي يك پايه مقاوم به شوري به نام 9704هاي
EC اسكنهاي پيوند شده و در شرايط گلخانهاي با استفاده از سيستم هيدروپونيك تحت 3 تيمار شوري با8/3
براي ارزيابي اثرات شوري بر عملكرد كمي و كيفي ميوه شامل ميزان مواد جامد محلول در dsm- 5/2،3/3 و 1ميوه، اسيد اسكوربيك، ليكوپن و بتا كاروتن قرار گرفتند
. عملكرد محصول در هر دو رقم در بوتههاي پيوندي بيشاز بوته هاي غير پيوندي در هر سه تيمار شوري بود
. شوري باعث افزايش درصد مواد جامد محلول در ميوه2/ 3
dsm- 8/3 گرديد در حالي كه ميزان اسيد اسكوربيك به طور معنيداري تنها در تيمار 1 dsm- خصوصا در تيمار 1افزايش نشان داد
. ميزان ليكوپن و بتا كاروتن تحت تاثير تيمار هاي شوري قرار نگرفت. غلظت يونهاي كلر و8/3
در بوته هاي غير پيوندي بيشتر از بوته هاي پيوندي بود. به طور كلي ميتوان نتيجه گرفت dsm- نيترات در تيماركه پيوند ميتواند به عنوان يك ابزار سودمند براي جلوگيري از اثرات زيانبار استفاده از آب هاي شور بر عملكرد
كمي و كيفي گوجه فرنگي مورد استفاده قرار گيرد
.كلمات كليدي
: گوجهفرنگي، گلخانه، شوري و پيوند
مقدمه
تنوع اقليمي، نيروي كار فراوان و انرژي ارزان زمينههاي مناسبي براي توسعه واحدهاي توليد گياهان گلخانهاي
در ايران مي باشد
. حركت در جهت توسعه و بهرهبرداري بهينه از واحدهاي گلخانهاي نيازمند تحقيق و توسعه1
- عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي اصفهاناولين كارگاه فني ارتقاء كارايي مصرف آب با كشت محصولات گلخانهاي
26
مهرماه 1386اولين كارگاه فني ارتقاء كارايي مصرف آب با كشت محصولات گلخانهاي
۲فنآوري است
. استفاده از آبهاي با كيفيت پايين تا متوسط در مناطقي كه ساير امكانات و شرايط مناسب براياحداث و بهره برداري از گلخانه و توليد محصول مي باشد يكي از گزينه هايي است كه در صورت عملي شدن آن
امكان احداث و بهره برداري از گلخانه را در اين شرايط مهيا مي سازد
. استفاده از تكنيك پيوند در محصولاتسبزي و صيفي در حال حاضر با اهداف كاهش خسارات ناشي از بيماريهاي خاكزاد، افزايش تحمل به شوري و
خشكي، افزايش رشد و عملكرد محصول به طور فزاينده اي مورد توجه بوده و در حال گسترش مي باشد
. كشتگلخانه اي به علت برخورداري از مزاياي مهمي نظير امكان توليد محصول در تمامي طول سال، صرفه جوئي در
نهاده هاي اوليه نظير آب، كود، زمين و نيروي كار به ازاي واحد توليد محصول، امكان كنترل عوامل موثر در توليد و
در نتيجه عرضه محصولات با كيفيت بالا، امكان بهره برداري اقتصادي از زمين هاي كوچك و امكان كاهش آلاينده
هاي محيط زيست، در سال هاي اخير مورد توجه زياد قرار گرفته است
. استفاده از پيوند در محصولات سبزي وافزايش تحمل به شوري و ،
(Biles et al., صيفي در حال حاضر براي كاهش خسارات ناشي از پاتوژنها ( 1989در
(Ruize et al., و در نهايت افزايش رشد و جذب عناصر غذايي( 1997 (White and Aatilloc , خشكي ( 1989حال گسترش مي باشد
. سيستم ريشه اي قوي يك پايه انتخابي اغلب قدرت جذب آب و مواد غذايي را به طورموثري نسبت به ريشه پيوندك افزايش مي دهد
.مطالعات زيادي نشان داده است كه افزايش شوري محلول غذايي در بوته هاي گوجه فرنگي گلخانه اي با
سيستم هيدروپونيك باعث توليد ميوه هايي با در صد قند و ماده خشك بيشتر و لذا ميوه هايي با طعم و كيفيت
ولي در عين حال كاهش عملكرد نيز در اين موارد مشاهده شده است
(Adams, بالاتر گرديده است ( 1991اطلاعات بسيار كمي در مورد انتقال نمكهاي محلول از پايه به پيوندك در مورد
.(Martines et al., 2002)محصولات سبزي و صيفي در دسترس مي باشد ولي در عين حال گزارش شده است كه تغييرات دائمي در مورد
آستانه شوري
.(Dole and Wilkins, پيوندك اتفاق مي افتد كه شامل نحوه انتقال مواد محلول نيز ميگردد ( 199113
توصيه گرديد dSm- 8/4 و شوري خاك 1 dSm- 1/7 و حد نهايي شوري آب آبياري 1 dSm- آب در گوجه فرنگي 1كاربرد آب دريا براي آبياري گوجه فرنگي با استفاده از تكنيك هاي جديد موجب افزايش
.(Ayers et al., 1989)كيفيت محصول توليدي گرديد و كاربرد آب دريا در توليد ديگر محصولات كشاورزي نيز مي تواند عملي گردد
(
تله تكست صدا و سيما، فروردين 86 ). دردي پور و همكاران ( 1384 ) با مصرف آب درياي خزر و آب شيرين بههمراه يك ديگر
(با نسبت 1:1 ) باعث بهبود راندمان مصرف آب براي استفاده بهينه از آب شيرين گرديدند، و بيان18/5 )
براي آبياري تكميلي، پس از مرحله خوشه رفتن جو در dSm- كردند مي توان از آب درياي خزر( با شوري 1خاك هاي سبك استفاده نمود
.علاوه بر شرائط محيطي، پتانسيل و توان ژنتيكي، ميزان ميوه و ماده خشك توليدي سبزيجات ارتباط مستقيم با
2
تا 3 كيلوگرم نيتروژن، / مقدار جذب عناصر غذائي توسط آنها دارد. گوجه فرنگي براي توليد يك تن ميوه تازه به 53
كيلوگرم پتاسيم احتياج دارد. ميوه گوجه فرنگي شامل 45 تا 60 درصد كل / 0 كيلوگرم فسفر و 3 تا 5 / 0/2 تا 3نيتروژن،
50 تا 60 درصد كل فسفر و 55 تا 70 درصد كل پتاسيم جذب شده توسط گياه مي باشد. اكثر عناصرموجود در ميوه اين محصول در زمان گلدهي جذب مي شوند
. تنها بخش كوچكي از نيتروژن و همينطور بخشهايكوچكتري از فسفر و پتاسيم از قسمتهاي رويشي به ميوه انتقال مي يابد، كه مويد لزوم كاربرد مناسب كودهاي
اولين كارگاه فني ارتقاء كارايي مصرف آب با كشت محصولات گلخانهاي
۳شيميائي است
. بيشترين نياز به نيتروژن، فسفر و پتاسيم گياه گوجهفرنگي در حدود 10 روز بعد از گلدهي تا هنگامشروع رسيدن ميوه است
. الگوي جذب عناصر غذائي توسط گياه در طول شبانه روز متفاوت است، بر خلافنيتروژن و پتاسيم، قسمت زيادي از فسفر در شب هنگام جذب مي گردد
. گوجه فرنگي فرم نيترات را به عنوان منبعنيتروژن ترجيح داده و بالا بودن غلظت فرم آمونيم در محيط رشد، شديدا رشد و توليد را كاهش مي دهد
. سيستمريشه گوجه فرنگي بسيار عميق است، عمق ريشه هاي اين گياه به
120 تا 150 سانتيمتر و حتي تا اعماق بيشتر تاجائيكه محدوديت هاي رطوبت ناكافي خاك، سخت لايه ، سنگ بستر و بالا بودن سطح سفره آب زير زميني، رشد
مي نمايد
.6
و نسبت كاتيونهاي پتاسيم: : 36 : در گوجه فرنگي نسبت ايده ال آنيون هاي نيتروژن: گوگرد: فسفر معادل 5829
بدست آمده است. بهترين روش توصيه شده، جهت مديريت نيتروژن، فسفر و : 32 : كلسيم: منيزيم معادل 39پتاسيم