نگرانیهاي اساسي مرتبط با غذاهاي ناشي از مهندسيژنتيك در مورد سلامتي انسان كدامند؟
نگرانیهاي اساسي مرتبط با غذاهاي ناشي از مهندسيژنتيك در مورد سلامتي انسان كدامند؟
گرچه بحثهاي نظري محدوده وسيعي از جنبههاي مختلف را پوشش دادهاند، اما سه موضوع اصلي كه بيش از همه مورد بحث قرار گرفتهاند عبارتند از: امكان ايجاد حساسيت، انتقالژن از غذا به انسان و انتقال ژن از گياهان تراريخته به ساير گياهان (دگرگشني).
حساسيتزايي:
به طور اصولي بايد از انتقال ژن از محصولاتي كه معمولاً حساسيتزا هستند به محصولاتي كه در زنجيره غذايي قرار خواهند گرفت خودداري كرد، مگر آنكه معلوم شود كه فرآورده ژني كه انتقال مييابد حساسيتزا نيست. اگرچه حساسيتزايي غذاهاي عادي معمولاً ارزيابي نميشوند، ولي براي ارزيابي حساسيتزايي غذاهاي حاصل از مهندسيژنتيك، تهيه پروتكلهايي توسط سازمان خواربار جهانی (FAO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) مورد بررسي قرار گرفتهاند. تا اين لحظه در مورد هيچ يك از غذاهاي حاصل از مهندسيژنتيك كه در بازار مصرف وجود دارند، حساسيتزايي مشاهده نشده است.
انتقالژن:
انتقالژن از غذاهاي حاصل از مهندسيژنتيك به سلولهاي بدن يا باكتریهاي موجود در روده انسان ميتواند در صورت ايجاد ناراحتي و اثر سوء برسلامت انسان نگران كننده باشد. اين مسئله به طور خاص در مورد انتقال ژنهاي مقاومت به آنتيبيوتيك مورد استفاده در مراحل توليد موجودات تراريخته صدق ميكند. البته احتمال انتقالژن به اين طريق بسيار ناچيز است. با اين وجود، گروه تخصصي مشترك سازمان خواربار جهاني و سازمان بهداشت جهاني استفاده از اين تكنولوژي را بدون استفاده از ژنهاي مقاوم به آنتي بيوتيك توصيه میكند.
دگرگشني:
انتقالژن از گياهان تراريخته به گياهان زراعي معمولي يا گونههاي مرتبط در طبيعت (دگرگشني) و اختلاط محصول بذرهاي معمولي با محصول بذرهاي تراريخته، ممكن است اثر مستقيم يا غيرمستقيمي بر روي سلامتي و ايمني غذا داشته باشد. احتمال اين خطر جدي است، به طوري كه مقاديري از ذرت تراريخته كه صرفاً براي مصرف خوراك دام و علوفه در آمريكا به آن مجوز داده شده بود، در ذرت مصرفي انسان نيز رديابي شدند. كشورهاي متعدد راهبردهايي را براي جلوگيري از اختلاط اين قبيل محصولها انتخاب كردهاند كه يكي از آنها تفكيك مزارعي كه محصولات تراريخته در آنها كشت ميشود از مزارعي است كه مورد كشت و كار گياهان معمولي قرار ميگيرند.
امكانجلوگيري از اختلاط و روشهاي نظارت پس از فروش فرآوردههاي غذايي حاصل از مهندسيژنتيك براي مطالعه مستمر ايمني اين قبيل غذاها در دست مطالعه و بحث و بررسي است
منبع مقالات کشاورزی ، مقالات باغبانی ، مقالات گیاهان داروئی مقالات زراعت مقالات ماشین های کشاورزی مقالات بیماریهای گیاهی مقالات حشره شناسی مقالات دامپروری و جدیدترین تحقیق های کشاورزی عکس های کشاورزی و... www.ake.blogfa.com www.ake.blogfa.com