نگرانی‌هاي اساسي مرتبط با غذاهاي ناشي از مهندسي‏ژنتيك در مورد سلامتي انسان كدامند؟

 

 

 

 

 

 

 

گرچه بحث‏هاي نظري محدوده وسيعي از جنبه‏هاي مختلف را پوشش داده‏اند، اما سه موضوع اصلي كه بيش از همه مورد بحث قرار گرفته‏اند عبارتند از: امكان ايجاد حساسيت، انتقال‏ژن از غذا به انسان و انتقال ‏ژن از گياهان تراريخته به ساير گياهان (دگرگشني).

 

 

حساسيت‏زايي:

 

به طور اصولي بايد از انتقال ‏ژن از محصولاتي كه معمولاً حساسيت‏زا هستند به محصولاتي كه در زنجيره غذايي قرار خواهند گرفت خودداري كرد، مگر آنكه معلوم شود كه فرآورده ژني كه انتقال مي‏يابد حساسيت‏زا نيست. اگرچه حساسيت‏زايي غذاهاي عادي معمولاً ارزيابي نمي‏شوند، ولي براي ارزيابي حساسيت‏زايي غذاهاي حاصل از مهندسي‏ژنتيك، تهيه پروتكل‌هايي توسط سازمان خواربار جهانی (FAO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) مورد بررسي قرار گرفته‏اند. تا اين لحظه در مورد هيچ يك از غذاهاي حاصل از مهندسي‏ژنتيك كه در بازار مصرف وجود دارند، حساسيت‏زايي مشاهده نشده است.

 

 

انتقال‏ژن:

 

انتقال‏ژن از غذاهاي حاصل از مهندسي‏ژنتيك به سلول‌هاي بدن يا باكتری‌هاي موجود در روده انسان مي‏تواند در صورت ايجاد ناراحتي و اثر سوء برسلامت انسان نگران كننده باشد. اين مسئله به طور خاص در مورد انتقال ژن‌هاي مقاومت به آنتي‏بيوتيك مورد استفاده در مراحل توليد موجودات تراريخته صدق مي‏كند. البته احتمال انتقال‏ژن به اين طريق بسيار ناچيز است. با اين وجود، گروه تخصصي مشترك سازمان خواربار جهاني و سازمان بهداشت جهاني استفاده از اين تكنولوژي را بدون استفاده از ژن‌هاي مقاوم به آنتي بيوتيك توصيه می‌كند.

 

 

دگرگشني:

 

انتقال‏ژن از گياهان تراريخته به گياهان زراعي معمولي يا گونه‏هاي مرتبط در طبيعت (دگرگشني) و اختلاط محصول بذرهاي معمولي با محصول بذرهاي تراريخته، ممكن است اثر مستقيم يا غيرمستقيمي بر روي سلامتي و ايمني غذا داشته باشد. احتمال اين خطر جدي است، به طوري كه مقاديري از ذرت تراريخته كه صرفاً براي مصرف خوراك دام و علوفه در آمريكا به آن مجوز داده شده بود، در ذرت مصرفي انسان نيز رديابي شدند. كشورهاي متعدد راهبردهايي را براي جلوگيري از اختلاط اين قبيل محصول‏ها انتخاب كرده‏اند كه يكي از آنها تفكيك مزارعي كه محصولات تراريخته در آنها كشت مي‏شود از مزارعي است كه مورد كشت و كار گياهان معمولي قرار مي‏گيرند.

 

 

امكان‏جلوگيري از اختلاط و روش‌هاي نظارت پس از فروش فرآورده‏هاي غذايي حاصل از مهندسي‏ژنتيك براي مطالعه مستمر ايمني اين قبيل غذاها در دست مطالعه و بحث و بررسي است

 

منبع مقالات کشاورزی ، مقالات باغبانی ، مقالات گیاهان داروئی مقالات زراعت مقالات ماشین های کشاورزی مقالات بیماریهای گیاهی مقالات حشره شناسی مقالات دامپروری و  جدیدترین تحقیق های کشاورزی عکس های کشاورزی و...  www.ake.blogfa.com    www.ake.blogfa.com