بيماري كرلي تاپ را با آبياري تحت فشار در مزارع چغندرقند كاهش دهيد

 

زنجركها كه يكي از ناقلين عامل بيماري كرلي تاپ در محصول چغندرقند هستند به رطوبت و آب آزاد بر روي برگها بسيار حساس هستند و با استفاده از سيستم هاي آبياري تحت فشار جمعيت آنها كاهش پيدا مي‌‌كند .

به گزارش خبرگزاري كشاورزي ايران (ايانا)، مهندس امير مسعود طايفه سلطانخاني – كارشناس زراعت و اصلاح نباتات در مقاله اي به معرفي بيماري ويروسي كرلي تاپ پرداخته است .

در بخشي از اين مقاله آمده است : بيماري كرلي تاپ كه داراي نام علمي Beet curly Top virus است يكي از بيماريهاي مهم محصول چغندر قند است كه علاوه بر آن بر محصولاتي چون چغندر لبويي ، سيب زميني ، گوجه فرنگي ، لوبيا ، باقلا ، خيار ، خربزه ، مارچوبه ، فلفل و انواع كلم نيز آسيب مي‌رساند .

ويروس عامل بيماري توسط زنجره ها منتقل مي‌شود و در مناطقي كه شدت نور ، زياد و تابستان هاي طولاني دارند و رطوبت نسبي پايين و تبخير زياد است بيشتر شيوع دارد . اين بيماري از مناطقي چون كرج ، اصفهان ، فارس ، خراسان و كرمان گزارش شده است .

اين مقاله در خصوص علائم اوليه بيماري مي افزايد : اولين علائم بيماري ، لوله شدن برگهاي جوان داخل بوته است و نشانه هاي ظاهري بيماري بر روي برگهاي مسن بعد از دو هفته بروز مي كند و با پيشرفت بيماري ، برگها زرد و پژمرده شده و سرانجام مي ميرند . برگ هاي چغندر قند آلوده به رنگ سبز تيره ، كدر ، ضخيم ، شكننده و چين خورده هستند و گاهي نيز در سطح زيرين گياه آلوده قطرات چسبنده ، لزج و شفافي ديده مي‌شود .

در پايان اين مقاله در خصوص روشهاي كنترل و مبارزه آمده است : تنظيم تاريخ كاشت همزمان در هر منطقه و تسريع كردن رشد بوته ها در اوايل كاشت ، انجام شخم زمستانه ، ايجاد سيستم‌هاي آبياري تحت فشار كه به دليل اينكه زنجرك ها به رطوبت و وجود آب آزاد بر روي برگها بسيار حساس هستند در كاهش جمعيت آنها مؤثر است .

همچنين ضدعفوني بذرها با سم تيمت به ميزان 3 تا 4 كيلوگرم در100 كيلوگرم بذر سبب مي‌شود كه به محض تشكيل گياهچه ها ، زنجره ها از گياه دور شوند .

گفتني است حشره كش فورموتيون در اواخر فصل نيز مي‌تواند جمعيت زنجرك هاي ناقل را كاهش دهد و با كاهش جمعيت ناقل در مزارع نيز ، ميزان آلودگي به شدت كاهش پيدا مي كند .