بررسي ژنتيكي رفتار غذايي گاو شيري:

 

Genetic control of dairy cattle feeding behavior

 

مهندس يونس ميار                              

 

ymiar@ut.ac.ir

 

 

 

                                               

 

 

 

 

 

رفتارهاي غذايي مؤثر بر توليد

 

 

 

رفتارهاي غذايي گاوشيري به صورت گسترده اي توسط چندين دانشمند مورد بررسي قرار گرفت[1] .

 

رفتارهاي غذايي كه اندازه گيري شده و بر روي توليد گاو در  تغذيه آزادانه[2] و محدود تأثير دارند عبارتند از :

 

à   شمار وعده هاي غذايي روزانه [3]

 

à مقدار وعده غذايي [4]                             

 

à سرعت جويدن [5]

 

à كل زمان جويدن [6]

 

à مدت زمان غذا خوردن [7]

 

à مدت زمان نشخوار كردن [8] 

 

à تعداد دفعات نشخوار كردن [9]

 

à رقابت براي آخور [10]

 

à رقابت براي آبشخور [11]

 

à  حجم هر بار آب خوردن [12]

 

à تعداد دفعات آب خوردن [13]

 

à مدت زمان آب خوردن [14]

 

à سرعت آب خوردن[15]      

 

 

 

توليد شير تا حدي به مصرف آب بستگي دارد بنابراين مصرف آب و تكرار آن نقش زيادي را در ميزان شير توليدي ايفا مي كند . به همين ترتيب نشخوار كردن هم با توليد شير و كره[16] آن مرتبط است زيرا نشخوار كردن با كاهش نرخ شكمبه همانند بافري كردن شكمبه با مقادير فراوان بزاق موجب افزايش محيط شكمبه خواهد شد . بنابراين صفاتي مانند مدت زمان نشخوار كردن وتعداد دفعات آن بر روي افزايش توليد تأثير دارند .

 

صفات ديگري مانند مدت زمان چرا كردن[17] و اندازه لقمه ها[18] در گاوهايي كه در سيستم هاي چرايي ( چوپاني ) تغذيه مي شوند بسيار با اهميت است .

 

 

 

  2-3- بررسي ژنتيكي رفتار غذايي

 

به طور قابل ملاحظه اي شناخت كمي از اثرات ژنتيكي صفات رفتار غذايي داريم زيرا اين صفات ممكن است در پاسخ پيوسته به انتخاب مستقيم بر اساس سرعت رشد و توليد شير ، چربي و پروتئين بهبود يافته باشند[19] . 

 

در سال 1950 تفاوت رفتار چرايي[20] در بين جفت هاي دوقلو و در بين دوقلوهاي مونوزيگوت مورد بحث و بررسي قرار گرفت و سطوح توليد شير هر يك از آن ها بررسي شد . واريانس در بين دوقلوهاي مشخص بزرگ بود و همچنين واريانس مدت زمان چرا كردن در هر روز براي هر جفت كوچك بود .  جفت هاي دوقلو در موارد زير تقريباً شباهت داشتند :

مدت زمان بيهوده راه رفتن در هرروز[21]

مدت زمان دراز كشيدن [22]

مسافت راهپيمايي [23]

تعداد دفعات آب خوردن [24]

دفعات مدفوع [25]

 

اين نتايج ثابت كرد كه مكانيزم هاي ژنتيكي ، خصوصيات رفتار غذايي را كنترل مي كند هر چند كه اين تحقيقات در مشاهدات شديد سنجيده شده است كه در گله هاي بزرگ تجارتي گاوشيري امكان پذير نمي باشد[26] . 

 

چندين مطالعه دربارة تفاوت رفتارهاي غذايي در نژادهاي مختلف انجام شده است كه اغلب اين بررسي هاي قديمي ، اختلافات نژادي را در بين نژادهاي گوشتي يا بين نژادهاي گوشتي و گاوهاي نژاد بوس اينديكوس[27] بررسي كرده اند[28] . 

 

مدت زمان چرا بين نژادهاي هرفورد ، دورگه هرفورد * هلشتاين[29]  و تليسه هاي هلشتاين ( قبل از شيردهي ) در Oklahoma مورد مقايسه قرار گرفت . مشاهده شد كه هرفوردها مدت زمان بيشتري را نسبت به هلشتاين ها و دورگه ها صرف چرا كردند . در اين مطالعه مدت زمان زياد چرا دليل بر مصرف غذاي بيشتر نبود . هلشتاين ها و دورگه ها نسبت به هرفوردها زمان دراز كشيدن بيشتري داشتند  كه علت آن ممكن است زياد بودن زمان نشخوار باشد كه البته در اين مطالعه به طور مستقيم بر روي آن كار نشده است[30] .   

 

تفاوتي در مدت زمان نشخوار گاوهاي اسكاچ هايلند[31] و گاوهاي شيري با تلفيق نژادي مشاهده نشد. در اين مطالعه گاو اسكاچ هايلند براي نشخوار يك كيلوگرم ديواره سلولي ماده خوراكي مدت زمان بيشتري را صرف كردند كه اين موضوع شايد نشان دهد كه جويدن تحت كنترل فاكتورهاي ژنتيكي مي باشد [32].

 

 

 

 

 

 

 

 

[1] Albright, J. L. 1993. Feeding behavior of dairy cattle. J. Dairy Sci. 76:485-498.

 

·        Grant, R. J., and J. L. Albright. 1995. Feeding behavior and management factors during the transition period in dairy cattle. J. Anim. Sci. 73:2791-2803.

 

 

 

[2] Fed ad lib

 

[3] Numbers of daily meals 

 

[4] Meal size

 

[5] Chew rate                                       

 

[6] Total chewing time                        

 

[7] Time eating                           

 

[8] Ruminating time         

 

[9] Ruminating bouts           

 

[10] Competition for bunk space         

 

[11] Competition for water space  

 

 

 

[12] Drinking bout volume          

 

[13] Number of drinking bouts 

 

[14] Drinking time                 

 

[15] Drinking rate

 

[16] Milk yield and butterfat

 

[17] Time spent grazing

 

[18] Bite size

 

[19] Schutz, M. M., and E. A. Pajor. 2001. Genetic Control of Dairy Cattle Behavior. J. Dairy Sci.Vol 84(E. Suppl.):E31-E38

 

 

 

[20] Grazing behavior

 

[21] Daily loafing time

 

[22] Lying time

 

[23] Distance walked

 

[24] Number of drinking bouts

 

[25] Number of defecations

 

[26] Hancock, J. 1950. Studies in monozygotic cattle twins IV. Uniformity trials: Grazing behavior. N.Z. J. Sci. Technol. 32:22-59.

 

[27] Bos indicus

 

[28] Hohenboken, W. D. 1986. Inheritance of behavioral characteristics in livestock. A review. Anim. Breed. Abstr. 54:623-639.

 

[29] Hereford * Holstein

 

[30] Kropp, J. R., J. W. Holloway, D. F. Stephens, L. Knori, R. D. Morrison, and R. Totusek. 1973. Range behavior of Hereford, Hereford × Holstein, and Holstein non-lactating heifers. J. Anim. Sci. 36:797-802.

 

 

 

[31] Scotch Highland

 

[32] Welch, J. G., R. H. Palmer, and B. E. Gilman. 1983. Rumination in Scotch Highland and dairy cattle. J. Anim. Sci. 57(Suppl. 1):169. (Abstr.)

 

 

 

منبع مقاله: farm.blogfa.com

 

 

 

        www.ake.blogfa.com                          www.ake.blogfa.com