سیب
سیب
سیب (نام علمی: Malus domestica) یک میوه درختی سردسیری از خانواده گلسرخیان است که انواع مختلفی دارد، مانند سیب گلاب(Gala apple)، سیب سرخ، سیب سبز و سیب وحشی. این میوه خوش عطر و طعم حاوی مقدار زیادی پتاسیم، سدیم، کلسیم، برم و فسفر و مقادیر زیادی ویتامین آ و ب میباشد.
سيب ميوهاي است بهشتي، سرشار از ويتامينهاي آ، ب، ث و پتاسيم كه در درمانهاي طبيعي يا طب نتروپتي، دارويي براي پيشگيري از بيشتر امراض شناخته شده است. Eat An AppIe A Day Keep The Doctor Away يعني روزي يك سيب ميل كنيد و دكتر را از خود دور كنيد.
سيب در از بين بردن عفونتها بسيار مهم است. در واقع يك نوع پنيسيلين طبيعي است. سيب نه تنها براي يبوست مفيد است، بلكه براي اسهال نيز بسيار موثر ميباشد. اما تفاوت در طريقه مصرف آن است، افرادي كه دچار يبوست هستند ميتوانند يك سيب را تنوري كرده و يا در فر بگذارند و شب ميل كنند و يك سيب هم به همين طريق صبحها ميل شود.
براي درمان اسهال، سيب را رنده كرده چند ساعت بگذاريد تا رنگش تغيير كند و تيره شود يعني پكتين موجود در آن اكسيده شود و بعد آن را ميل كنيد.
آب سيب تازه سموم بدن را دفع كرده و براي اطفال خيلي مفيد است. سيب ميوهاي است كه ويتامين ب زيادي دارد و به همين دليل براي اعصاب و روان بسيار مهم ميباشد و افراد عصبي بهتر است هر روز يك ليوان آب سيب تازه با كميگلاب ميل كنند.
سيب درجه تب را پايين ميآورد و براي بهبود گلو درد و سينه درد بسيار مؤثر ميباشد. يكي ديگر از خواص سيب رنده شده اين است كه براي افراد مبتلا به زخم معده بسيار مفيد ميباشد. اين ميوه به علت خاصيت دفع اسيد اوريك، در درمان بيماريهاي نقرس، آرتروز و رماتيسم بسيار مفيد و مؤثر شناخته شده است.
سيب با دفع اسيد اوريك داروي روماتيسم ونقرس است و درد مفاصل است وبراي تقويت قلب و هضم غذا موثر است . خوردن سيب با پوست يبوست را از بين مي برد و براي كبد مفيد است . ماليدن مقداري سيب روي مكحل گزيدگي نيش عقرب يا زنبور به درمان كمك موثري مي كند .
ميوه نارس سيب جهت مداواي اسهال مفيد است . خوردن سيب قبل از خواب كمك موثري در راحت تر خوابيدن است .
اگر حداقل 3 عدد سيب در روز بخوريم ، خطر مرگ ناشي از بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهيم. سيب به دليل بافت گياهي اي که دارد، مي تواند 14 درصد خطر مرگ ناشي از گرفتگي رگهاي بدن را کاهش دهد.
يک سيب متوسط داراي 3 گرم الياف است الياف مي تواند فشار خون و چربي خون را کاهش دهد. همچنين سيب براي سلامتي دندان بسيار مفيد است.
خواص شیمیایی
سیب دارای ویتامین و مواد مغذی زیادی است و بیمناسبت نیست.
موادی که در یک سیب متوسط وجود دارد به شرح زیر است:
- انرژی ۲۵۸ کالری
- پروتئین ۱/۲ گرم
- چربی ۱/۶ گرم
- مواد نشاستهای ۵۹/۶ گرم
- کلسیم ۲۴ میلی گرم
- فسفر ۱۰ میلی گرم
- آهن ۱/۲ میلی گرم
- ویتامین آ ۳۶۰ واحد
- ویتامین ب ۱ ۰/۱۵ میلی گرم
- ویتامین ب ۲ ۰/۰۸ میلی گرم
- ویتامین ب ۳ ۰/۱ میلی گرم
- ویتامین ث ۱۸ میلی گرم
ناگفته نماند که ویتامینهای وجود در سیب بیشتر در پوست سیب و زیر پوست آن قرار دارد بنابراین آنهایی که میتوانند پوست سیب را هضم کنند بهتر است که آنرا با پوست بخورند و اگر میخواهید پوست آن را بکنید بهتر است که سیب را خیلی نازک پوست کنید.
خواص داروئی
- سیب یک میوه قلیایی است و تمیزکننده بدن است و بهعلت دارا بودن پکتین زیاد آب اضافی بدن را خارج میسازد
- سیب را میتوان برای برطرف کردن اسهال حتی برای کودکان بهکار برد. بدین منظور سیب را باید رنده کرد و استفاده نمود. سیب را میتوان پخت و برای آنهایی که روده تنبل دارند آن را روی آتش ملایمی بپزید البته حتماً از ظرف لعابی یا تفلون استفاده کنید زیرا به این طریق پکتین و ویتامینهای آن حفظ میشود.
- شربت سیب بهترین دارو برای درمان سرفه و گرفتگی صدا میباشد. برای تهیه شربت سیب یک کیلو سیب را شسته و با پوست قطعه قطعه کنید و در یک لیتر آب بپزید سپس آن را با پارچه نازکی صاف کنید و چند تکه قند به آن اضافه کنید و دوباره روی آتش ملایم قرار دهید تا قوام بیاید و آن را از روی آتش بردارید روزی سه تا چهار فنجان از این شربت بنوشید.
- سیب دارای مقدار زیادی کلسیم است و کلسیم سیب به بدن کمک میکند که کلسیم غذاهای دیگر را نیز جذب کند.
- خوردن سیب یبوست را برطرف میکند و برای خستگی مفرط مفید است.
- دم کرده برگ درخت سیب ادرارآور است و درمانکننده التهاب کلیه و مثانه میباشد.
- نوشیدن آب سیب داروی مؤثری برای درمان سرماخوردگی و گرفتگی صدا و سرفهاست.
- سیب مقوی کبد و اشتهاآور است.
- سیب برای درمان تنگی نفس بسیار مفید است حتی بوئیدن سیب نیز این خاصیت را دارد.
- سیب پخته تقویتکننده معده و کبد و دفع کننده سودا و سموم بدن است.
- سیب حرارت را از بدن خارج میسازد.
- سیب را رنده کنید و در دستمال بپیچید و روی چشم بگذارید درد چشم را برطرف میکند.
- خوردن سیب حتی برای آنهائی که بیماری قند دارند مفید است چون قند خون را بالا نمیبرد.
- کسانی که میخواهند لاغر شوند حتماً باید سیب را با پوست بخورند.
- دم کرده گل سیب داروی سرفه و تورم مجرای تنفسی است.
- سیب داروی خوبی برای درمان زخمها میباشد.
- سیب بهترین دارو برای سوء هاضمه است زیرا دارای مقدار زیادی پکتین میباشد.
- آب سیب را حتی میتوان برای تنقیه استفاده کرد. این تنقیه برای بیماریهای روده بسیار مؤثر است.
- پوست سیب را مانند چایی دم کنید و بیاشامید این چائی بهترین دوست کلیه است.
- آب سیب را با ابمیوهگیری در منزل تهیه کنید و فوراً آن را بنوشید زیرا در اثر ماندن آنزیمهای خود را از دست میدهد.
- آب سیب برای زیبایی پوست استفاده زیادی دارد بهخصوص برای از بین بردن چین و چروک پوست مؤثر است بدین منظور آب سیب را صبح و شب روی پوست گردن و صورت بمالید و ماساژ دهید البته همیشه آب سیب تازه استفاده کنید.
- استفاده دیگر از سیب برای لطافت پوست: سیب پختهاست سیب را بپزید و سپس له کنید و با شیر مخلوط کنید و این مخلوط را بهصورت نیمهگرم روی پوست بگذارید و پس از چند دقیقه آن را بردارید.
طعم سیبهـــــــا
مزه سیبها برای اشخاص متفاوت است و در طول زمان تغییر می کند. مثلا" شهر واشنگتن ( آمریکا) به کشت سیب قرمز شهرت داشت اما در سالهای اخیرکشت گونه های دیگرنیز محبوبیت یافته است ؛ بعضی از مردم آمریکا سیب قرمز را بعنوان سیبی نا مرغوب با طعمی بسیار ملایم و ساختاری نرم به حساب می آورند. این افراد به سیبهای ترد مثل فوجی و گالا تمایل یافته اند.
معمولا" سیبهای جدید شیرین تر از انواع قدیمی هستند. بیشتر سیبهای آمریکای شمالی و اروپا طعمی شیرین و ملس دارند اما سیبهای ترش طرفداران بسیار اندکی دارند. سیبهای خیلی شیرین با طعم کم ترش در آسیا محبوبیت دارند. تمامی گونه سیبهای جدید نرم ولی ترد هستند. سایر موارد مورد نیاز در پرورش سیب عبارت است از پوست رنگین ، عدم وجود رنگ قهوه ای ، راحتی حمل ونقل ، امکان انبار، محصول فراوان ، مقاومت در برابر بیماریها، نمونه شکل سیب قرمز واشنگتن ، ساقه بلند( تا آفت کشها امکان نفوذ به تمامی قسمتهای میوه را داشته باشند) و طعمی قابل قبول برای میانگین افراد. گونه های قدیمی اغلب ترش ، دارای شکلهای نابهنجارو قهوه ای هستند و دارای رنگ وساختار گوناگون می باشند. امروزه تعداد بسیار کمی از گونه های قدیمی در سطح کلان تولید می شود اما بسیاری ازاین گونه ها توسط باغداران خانگی و کشاورزانی که مستقیما" محصولشان را در بازارهای محلی عرضه می کنند به عمل می آیند.بسیاری از گونه های خارق العاده و از نظربومی مهم ، با طعم و ظاهر منحصر به فردشان برای کشف وجود دارند ؛ مبارزاتی برای حفظ سیب در سراسر جهان آغاز شده تا ازانقراض چنین میراث بومی جلوگیری شود.
گونه هایی از سیب را بخصوص برای تولید آب سیب کشت می کنند . سیبهای آب گیری قطعا" برای خوردن بسیار ترش وزننده هستند اما با آنها یک نوشیدنی خوش طعمی تولید می شود که با سیبهای خوراکی معمولی نمی توان تهیه نمود.
- سیب ترش قابض است و حالت استفراغ و دل بههمخوردگی را از بین میبرد.
- سیب ترش را بپزید درمان اسهال خونی است.
- آب سیب ترش مخلوط با انار برای تقویت معده و درمان اسهال و دل بههمخوردگی بهکار میرود
- رب سیب ترش علاج اسهال، استفراغ و درد و غم است.
- مربای شکوفه سیب برای ضعف معده و ازدیاد نیروی جنسی مفید است.
- سیب ترش برای آنهاییکه مزاج گرم دارند بسیار مفید است بالعکس آنهاییکه مزاج سرد دارند باید سیب شیرین بخورند
- سیب در قدیم معالج نقرس و بیماریهای عصبی بودهاست. [نیازمند منبع]
همانطور که قبلا گفته شد سعی کنید همیشه سیب را با پوست بخورید زیرا مقدر زیادی پکتین در پوست سیب وجود دارد. سیبهایی که در بازارهای داخل ایران یا آمریکا و کانادا به فروش میرسد روی آن دارای یک لایه چربی برای حفاظت آن میباشد بنابراین حتماً این سیبها را به دقت بشویید. آنهاییکه دارای معده ضعیف هستند باید سیب را بسیار نازک پوست بگیرند که پکتینها و ویتامینهای آن از بین نرود.