کـــالـــــادیــــــوم  

پپرومیای معمولی دارای برگهای قلبی شکل پر از فرورفتگی برجستگی به رنگ سبز تیره با رگه های روشن است.این گیاه همه ساله از طریق قلمه برگ تکثیر میشود.ساقه های ان نیز قابل قلمه شدن هستند.

کشت وکار ان در خاک سبک شنی با موفقیت انجام میشود و کمتر از سایر گیاهان به ابیاری و کودپاشی احتیاج دارد.در گلخانه گرم نگه داری میشود و محل سایه افتاب را میپذیرد.

پــــــــیچ ساعــــــــتی چهارشنبه بیست و یکم شهریور 1386 7:36

دو گونه از این گیاه در ایران وجود دارد.این گیاه به سرما مقاوم نیستند. در اوایل تابستان گل زیبایی شبیه ساعت میدهد.بعضی گونه های خارجی ان میوه خوراکی میدهند.از طریق قلمه و بذر تکثیر میشود.

ریشه زایی قلمه سبز ان که که در بهار برداشت شده و در گلخانه در بستری از ماسه تکثیر میشود به اسانی صورت میگیرد.بذر ان را در بهار در مخلوطی از ماسه خاک برگ و خاک باغچه کشت میکنند

گـــل نـــــــــاز

انتـــــــــــــــــوریومه

گــــــــــل میــــــمـــــــــون  

گیاهی یک ساله دوساله و دائمی است. در نواحی که دارای زمستانهای بسیار سرد است گل میمون به صورت یک ساله کشت و کار میشود ودر بهار بذر ان کاشته میشود در تابستان و پاییز گل میدهد و زمستان از بین میرود.برای این طرز کشت وکار بذر میمون بهتر است در اغاز بهار ابتدا در گلخانه و یا شاسی در ۱۵ درجه کشت شود تا در حقیقت گیاه زودرس شود و در همان سال گل دهد.

در نواحی که زمستان نه چندان سرد هستند گل میمون تا این درجه سرما(۱۰)را تحمل میکند و در سال دوم محصول خوبی میدهد.در این صورت دوساله محسوب میشود ودر سالهای بعد مرغوبیت خود را از دست میدهد.در شرایط مطلوب ارقامی نیز یافت میشود که چندین سال و به صورت گیاه دائمی کشت شوند.

در این گیاه خوشه های گیاه بلند است حتی در بعضی واریته ها خوشه های گل تا یک متر و بیشتر رشد میکند این ارقام پابلند می باشد.

گل میمون از طریق قلمه نیز تکثیر میشود.محل ان باید در افتاب باشد اما به محلی سایه افتاب هم مقاوم است.در خاکهای اهکی و سنگین رشدونمو میکند لیکن بهترین شرایط خاکی برای ان نسبتا سبک با زه کشی خوب است.بذرگیری ان اسان است بذر ان سیاه رنگ و ریز است.

دراســـــــــنـا

این گیاه از خانواده لیلیاسه است.ریشه های دراسنا زرد و نارنجی و ریزوم ندارد شبیه کوردیلین است اما ریشه ها در تمام طول دارای قطر یکسان وبه رنگ زرد نارنجی است.برگها غالبا پهن و کشیده و یا باریک و نوک تیزند.در بسیاری از رقم ها برگها ابلق است و بیشتر دارای نواره های به رنگ سفید یا شیری و کرم در حاشیه برگهاست.مهمترین گونه ان دراسنافرانگس است که برگهای پهن و کشیده ان به صورت خمیده به طرف پایین بسیار جالب توجه است.نوع اخیر دراسنا به طور طبیعی در جنگلهای گرم ومرطوب افریقا رشد میکند و در ایران در گلخانه گرم و مرطوب تکثیر میشود تنها نوعی از دراسنا که دارای برگهای پهن . شبیه به کروتون است در گلخانه ها کشت میشود.

تکثیر دراسنا از طریق قلمه در فصل بهار به اسانی صورت میگیرد.قلمه ها در بستری از ماسه در گلخانه کشت میشود قلمه انتهایی انها به راحتی ریشه دار میشود.از ساقه دراسنا نیز میتوان استفاده کرد و تعداد بیشتری قلمه گرفت.خاک دراسنا مخلوطی از یک قسمت خاک سبک لومی و یک قسمت کود دامی پوسیده است.

مراقبت:خاک نرم قلیایی رطوبت کم ابیاری کم حرارت متوسط نور متوسط

کود:۳گرم در لیتر هردوهفته یکبار از فروردین تا شهریور

نوع خاک:خاک باغچه همراه با خاک برگ و ماسه

مــــــارانــــــتا

این گیاه از خانواده مارانتاسه و بومی مناطق گرم و مرطوب افریقاست.برگهای ان پهن گرد و با نوکی تقریبا نامشخص است.برگها دارای نقش و نگاری رنگین میباشد که در هرگونه به شکل خاص میباشد.غالبا رگبرگ اصلی به رنگ روشن در امده حاله ای رنگین بخش مرکزی برگ را از سایر قسمتهای ان متمایز میسازد.در اطراف رگبرگها نیز این بخش رنگین در ارقام مختلف به شکلهای گوناگون در می اید.مارانتا مخصوص گلخانه های گرم و مرطوب است.در ماه های پاییز و زمستان رشدونمو کاهش یافته گیاه به حالت نیمه رکود در می اید.در این حالت مارانتا نیاز کمتری به ابیاری دارد و در اغاز فصل بهار ریشه ها تقریبا خشک میشود در این فصل بهترین زمتن تکثیر است.بوته ها را از خاک در اورده و با چاقویی ریشه های غده ای را قطع و انها را تقسیم میکنند.سس هریک را در گلدان و در یک خاک اماده کشت کرده مرتبا ابیاری میکنند.این عمل باید در گلخانه گرم و مرطوب صورت گیرد.خاک مناسب مارانتا باید محتوی مواد الی به مقدار زیاد باشد و ضمنا به خوبی زه کشی شود.

مراقبت: خاک اسیدی رطویت زیاد ابیاری زیاد حرارت زیاد نور کم یا متوسط

کود:یک گرم در لیتر هردوهفته یکبار از اردیبهشت تا شهریور

نوع خاک:مخلوطی از خاک جنگلی خاکبرگ و ماسه

نام عمومی:گردوی ایرانی یا انگلیسی

نام علمی:juglans regia

درختی خزاندار و بزرگ گسترده اما نه زیاد متراکم می باشد.توجه قابل ملاحظه ای به فواید گردو در سلامتی انسان شده زیرا که مصرف میزان متعادل ان سطح کلسترول لیپوپروتئین کم تراکم را تا حدود ۱۶٪در مردان کاهش میدهد.نشان داده شده که این میزان کاهش برای کم کردن خطر احتمالی جمله های مغزی و قلبی کافی می باشد.

گرده افشانی توسط باد انجام میشود.در اب و هوای معتدله خنک تا گرم رشد خواهد کرد.اقلیم های خنکتر نیاز به ازقام زود بالغ دارند.دماهای خیلی بالا(بیشتر از ۳۸درجه) می تواند به پوست سبز اسیب برساند و باعث کیفیت ضعیف مغز شود.

سرمای دیررزس بهاره می تواند به گل ها و شاخه های جدید اسیب بزند.

نیاز ابی ان حداقل ۷۶۰ میلمتر بارندگی مورد نیاز بوده و ابیاری در مناطق خشکتر مفید خواهد بود.کمبود ابیاری(جایی که تنش ملایم اب در اواسط فصل پس از گلدهی اما قبل از اینکه گیاه برای پر کردن نات نیاز شدید به کربوهیدرات داشته باشد بکار برده میشود)ممکن است گلدهی و تولید نات را بهبود بخشیده و رشد رویش را کاهش میدهد.

هوای مرطوب در زمان برداشت باعث لکه دار شدن مغز و پوسته چوبی میشود.درختان در سطح ایستایی بالای اب در خاک می تواند اسیب ببیند و نیاز به زه کشی خاک تا عمق ۳متر دارند.حساس به پوسیدگی قترچ ریشه در شرایطی است که به مدت طولانی در معزض خاک مرطوب قرار می گیرد.

هوای خنک و مرطوب بهار را نمی پسندد.این شرایط درختان را به سوختگی باکتریایی مستعد سازد.

اگر در معرض بادهای مستمر قرار گیرد بسیار کند رشد کرده و محصول میدهد.

تکثیر معمولا از طریق پیوند است وگاهی کوپیوند وصله ای.در مناطق گرم ممکن است با استفاده از پیوندک خفته در فضای باز انجام شود.در پایه و پیوندک هاب ضعیف تر نیاز است که از پیوندک رومیزی و دمای ۲۶تا۲۸ درجه استفاده گردد.کارهای اخیر نشان داده است که میتوان با استفاده از اگروباکتریوم که تومورهای در قلمه شاخه تحریک کرده از انها ریشه هایی به اسانی بیرون می اید.

گردو ابتدا در سیستم مربعی با فواصل ۱۲تا۱۸ متر کاشته می شد.ارقام کالیفرنیایی جدید بسیار متراکم بوده و سیستم مربعی ۹متر توصیه میشود.

تربیت و هرس نخستین یصورت پیشاهنگ مرکزی صورت گرفته و پس از ان هرس کمتری موردنیار است.

درختان خوب در سالهای ۴تا۵ و ارقام ضعیف سالهای ۸تا ۱۰ اولین بار برداشت میشود.

زمان باروری و تولید کامل سالهای ۱۰ تا ۲۰

زمان شکفتن جوانه در بهار است و زمان گلدهی ۱۰ تا ۱۲ روز پس از باز شدن حوانه ازاد است و تمام گلهای ماده ۱۵ تا ۱۸ روز دیرتر

نیاز به ازت و پتاسیم متوسط و مقدار کمی فسفر نیاز دارد.گردو به کلسیم پاسخ داده و دادن اهک مفید است.

عمر معمول باردهی ۵۰تا۱۰۰ سال است.

 

 

کیوی

نام انگلیسی : نام kiwifruit فارسی : کیوی

نام علمی : Actiniadia deliciosa خانواده : Actiniadiaceae

معرفی درخت کیوی : درخت کیوی گیاهی نیمه گرمسیری و خزان کننده است . ولی به سرما مقاوم بوده و تا دمای 18 درجه زیر صفر را تحمل می کند . این گیاه دوپایه ، خزنده ، بسیار پر شد بوده و در صورتی که قیم نداشته باشد به صورت بوته ای قرار می گیرد . استان مازندران و گیلان در ایران تنها مکان هایی هستند که تمام شرایط آب و هوایی رشد این درخت را دارند .

کیوی یک گیاه دوپایه بوده و گرده افشانی آن توسط باد و حشرات انجام می شود ولی زنبور عسل به عنوان حشره ای ویژه برای گرده افشانی گل های کیوی می باشد که باید بسیار مورد توجه قرار گیرد . ریشه های کیوی بزرگ و گوشتی می باشند . برگ های کیوی دارای پرزهایی است که بر روی تبخیر و تعرق ، آفات و بیماری ها و تبادل گازی گیاه تاثیر می گذارند . برگ ها در کیوی مهم می باشند ، چرا که نسبت بین سطح برگ بر اندازه نهایی میوه تاثیر مستقیم دارد . رشد جوانه ها در درخت کیوی همانند درخت انگور می باشد و گل های آن بر روی شاخه های فصل جاری تشکیل می شوند . کیوی از درختانی است که سال آوری دارد و ازدیاد محصول در یک سال سبب کاهش محصول در سال های آینده می گردد . دوره نونهالی درخت کیوی 3 الی 4 سال می باشد .

تکثیر درخت کیوی : افزایش به وسیله بذر ، قلمه ، پیوند و کشت بافت صورت می گیرد . در افزایش توسط بذر جنسیت کیوی را تا زمان به گل رفتن یعنی 7 سالگی نمی توان تشخیص داد به همین دلیل خیلی مفید نمی باشد . در افزایش توسط قلمه ، قلمه چوب نیمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سیستم مه افشان قرار می دهند .

گل در کیوی : گل های کیوی سفید رنگ بوده که در نهایت به زرد طلایی تغییر رنگ می دهند و هیچگونه شهدی ندارند اما رایحه خوشبویی را تولید می کنند . البته به دلیل نداشتن شهد برای زنبورهای عسل جذاب نیستند و به همین دلیل گرده افشانی درخت کیوی با مشکل مواجه می گردد . بایستی توجه داشت که گل ها در پایه نر زودتر از پایه ماده باز می شوند و این یکی از روش های تشخیص گیاه نر می باشد .

هرس درخت کیوی : برای گلدهی بیشتر بایستی درخت کیوی را هرس کرد ، که هرس تابستانه و استفاده از کند کننده های رشد سبب تحریک گیاه برای گلدهی بیشتر می شود . البته از پاهنگ برداری نیز استفاده می گردد .

تولید میوه : تعداد گل در کیوی بسیار زیاد است ولی تعداد کمی از آنها به میوه تبدیل می گردند . از عوامل آن عدم گرده افشانی ، سقط جوانه گل ، عدم تامین نیاز سرمایی ، متعادل نبودن نسبت بین برگ و میوه می باشند .

شاید مهمترین مسئله در پرورش کیوی گرده افشانی گل های آن باشد چرا که رابطه مستقیم با تعداد و اندازه نهایی میوه دارد . برای گرده افشانی بیشتر هم راههای زیادی است که از جمله مبارزه با علف های هرز به دلیل داشتن گل های جذاب تر از گل های کیوی ، رعایت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذیر و راههایی برای جذب حشرات و بویژه زنبور عسل به باغ خود . البته فراموش نکنید برای افزایش میوه در کیوی گرده افشانی به صورت مصنوعی هم انجام می گردد .

ارزش غذایی کیوی : این میوه سبز رنگ با پوستی کرکدار دارای مقادیر زیادی ویتامین ث است . ویتامین A ، E و پتاسیم ، فولیک اسید ، آهن نیز دارد . به دلیل وجود آنزیم هایی که در کیوی وجود دارد از آن برای نرم کردن گوشت استفاده می کنند که در اثر حرارت به سرعت از بین می رود . (دوستداران آشپزی حتما از این روش برای نرم و ترد کردن گوشت استفاده کرده اند ) . سعی کنید کیوی را به همراه لبنیات مصرف نکنید

تاریخچه کیوی : کیوی نیز که چند دهه ‌ای است وارد ایران شده است و سطح زیر کشت مناسبی از باغ‌های استان مازندران را به خود اختصاص داده است، از جمله میوه‌هایی است که از لحاظ تغذیه‌ ای و خواص درمانی دارای ارزش بالایی است، نام علمی این میوه Actinidia deliciosa است که بومی مناطق شرقی و شمال شرقی کشور چین است و نام محلی آن ینگ‌تااو (Yang Tao) است. این میوه در اوایل قرن بیستم به نیوزلند وارد شد و به‌تدریج در این منطقه از جهان مورد کشت قرار گرفت. در سال ۱۹۶۰ نام این میوه در نیوزلند به گوس بری چینی (Chinese Gooseberry) تغییر یافت. در سال ۱۹۶۱ این میوه به ایالت متحده آمریکا وارد شد و نام کیوی، برگرفته از نام یک برنده بومی نیوزلند به این اتلاق شد. در حال حاضر این میوه در کشورهایی چون ایتالیا، نیوزلند، شیلی، فرانسه، ژاپن و ایالت متحده آمریکا در سطح وسیع کشت می‌شود.



خواص کیوی : استرس، مواد مضر و كمبود خواب، روی بدن انسان اثر می گذارد. هر كس كه می خواهد به این وضع گرفتار نشود، باید در روز 4 عدد كیوی بخورد. مطالعات دانشمندان ایتالیایی نشان داده است كه دیابتی هایی كه مرتب مقدار زیادی ویتامینC دریافت می كنند، میزان كلسترول و انسولین پایینی دارند. كیوی برای تامین ویتامین ث منبع خوبی است.این میوه به لحاظ داشتن ریز مغذی‌های مختلف از ارزش‌ غذایی بسیار بالایی برخوردار است. به ‌طوری که هر سهم از این میوه قادر است ۹۵ درصد نیاز روزانه به ویتامین C را تأمین کند.کاهش قدرت ماهیچه‌ای و قدرت بینایی نیز در سالمندانی که از این میوه به‌طور مداوم استفاده می‌کنند کمتر دیده می‌شود. اين ميوه به دليل خاصيت كاهندگي كه بر سطح تري گليسيريد دارد، از غلظت خون مي‌كاهد و از تنگ شدن عروق و نهايتاً بروز انواع سكته‌ها جلوگيری می ‌كند. كيوی مانند قرص آسپيرين موجب رقيق شدن خون شده، از ايجاد پلاك در خون جلوگيری می كند . آسپيرين از داروهايی است كه به رغم عوارض جانبی آن همواره بايد از سوی افراد مبتلا و حتی مستعد به مصرف برسد و عوارضی نظير التهاب، زخم و حتي خونريزی روده را ايجاد مي‌كند، در حالی كه مصرف روزانه دو عدد كيوی مي‌تواند همان اثر را داشته باشد. بر خلاف آسپيرين اين ميوه داراي تركيباتی نظير ويتامين C ،E ، پلي فنول‌ها، پتاسيم، مس و منيزيم است كه همه آنها در حفظ سلامت قلب و عروق ضروری به نظر می ‌رسند. در مطالعه‌ای كه در سال 2004 روي تعدادی داوطلب به انجام رسيد، ديده شد كه در اين افراد با مصرف روزانه 2 تا 3 عدد كيوی در مدت 28 روز، به ميزان 18 درصد از ميزان عوامل ايجاد كننده بيماری‌های قلبی و 15 درصد از سطح تری گليسيريد كاسته شده است. از اين رو متخصصان علم تغذيه اين ميوه را به بيماران قلبی توصيه مي‌كنند و آن را براي پيشگيری از بروز بيماری‌های قلبی مهم می ‌دانند.



بهترين روش ذخيره و نگهداری : هنگام خريد اين ميوه نمونه‌ای از آن را در ميان انگشتان خود قرار دهيد و درصورتی كه بر اثر فشار جزیی، نرمي زير دستان خود احساس كرديد از خريدن آن صرف‌نظر كنيد. اين ميوه را می‌توانيد در دمای اتاق نگهداری كرده، آن‌را به مدت چند روز ذخيره كنيد. هرگز اين ميوه را كنار سيب، گلابی و سيب زمينی قرار ندهيد، زيرا از اين ميوه‌ها گازی متصاعد می‌شود كه موجب رسيدن بيش از اندازه اين ميوه می‌شود. به علاوه، توصيه می‌شود هيچ‌گاه كيوی بسيار نرم يا لك دار نخريد؛ اما در صورتی كه ميوه شما نارس است می توانيد آن را در كاغذ همراه ميوه‌هايی نظير سيب، گلابی يا موز قرار دهيد تا فرآيند رسيدن تسريع شود. هرگز به اندازه ميوه توجه نداشته باشيد، زيرا در ميزان مواد مغذی موجود در آن تأثيری ندارد. تصور نكنيد ميوه درشت‌تر دارای مقدار بيشتری ماده مغذی است و ارزش تغذيه ای بيشتری دارد.


هشدار : اين ميوه از ميوه‌هايی محسوب مي‌شود كه دارای اگزالات هستند. اگزالات تركيبی است كه وقتی وارد بدن مي‌شود ، در مايعات بدن باقی می‌ماند و موجب بروز عارضه در اعضايی نظير كليه‌ها و كيسه صفرا مي شود. به اين منظور اين ميوه براي افرادی كه مستعد سنگ كليه و سنگ كيسه صفرا هستند بايد با احتياط ميل شود. به علاوه، اگزالات موجود در اين ميوه، مانع جذب كلسيم می‌شود. به اين دليل نبايد حداقل 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از مصرف لبنيات و حتی قرص‌های كلسيم اين ميوه را تناول كرد تا مانع جذب اين ماده مغذی نشود.

کشاورزی گرایش باغبانی

رشته باغبانی یکی از مهمترین رشته های کشاورزی است که داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی می تواند آن را انتخاب کند. با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و احتیاج غذایی آنها، رشته باغبانی با تولید حدود 40% مواد غذایی، نقش مهمی در تأمین مواد غذایی مورد نیاز بشر دارد. تخصصی شدن پو درختان میوه نیاز به استفاده بهینه از ابزار و امکانات و همچنین استعدادهای جوان دارد. به منظور تربیت نیروی متخصص، در آزمون سراسری، رشته مهندسی باغبانی برای تربیت متخصص در زمینه های تولید محصولات باغبانی، شامل درختان میوه ، سبزیها، درختان زینتی، گل کاری و طراحی فضای سبز ارائه می گردد.

1- مهندسی باغبانی
تعریف و هدف

مهندسی باغبانی یکی از رشته های اصلی مجموعه کشاورزی است که در سطح کارشناسی در بسیاری از دانشکده های کشاورزی دانشگاههای معتبر کشور ارائه می گردد. هدف از ارائه این رشته تربیت نیروهای زبده ای است که بتوانند در زمینه های مختلف پرورش و تولید محصولات باغی، سبزی و صیفی، گلهای زینتی، طراحی فضای سبز و... فعالیت نمایند.

اهمیت و جایگاه در جامعه

اساسی ترین نیاز هر فرد، تأمین نیاز غذایی اوست. با توجه به محدود بودن زمین و آب برای جوامع رو به رشد، باید حداکثر محصول را از زمینهای زیر کشت به دست آورد. محصولات باغبانی در دنیا، علاوه بر تأمین بخشی از غذای مورد نیاز بشر، در تأمین سلامتی انسان جایگاه ویژه ای دارد. تولید گلها و گیاهان زینتی سبب انبساط و شادی روح انسان و تقویت سلامت روانی افراد می شود. با توجه به وابستگی کشورمان به صادرات نفت، تولید محصولات باغبانی می تواند یکی از مهمترین منابع ارزی کشور باشد و جایگزین درآمد نفت شود. در حال حاضر نیز این بخش یکی از مهمترین منابع ارز آوری کشور محسوب می گردد. با توجه به این مطالب، جذب فارغ التحصیلان این رشته در وزارت کشاورزی و سازمانهای وابسته و همچنین بخشهای خصوصی نظیر شرکتهای سهامی زراعی و... اهمیت قابل ملاحظه دارد و نیاز خاص به این رشته را- حتی در مقایسه با سایر رشته های کشاورزی- به وضوح نشان می دهد.




درسهای رشته



ردیف

نام درس

ردیف

نام درس

 

 

1

آبیاری عمومی

2

آفات مهم درختان میوه

 

 

3

آفات و بیماریهای مهم گیاهان زینتی، صیفی و سبزی

4

آمار و احتمالات

 

 

5

ازدیاد نباتات

6

اصلاح و بذرگیری گل و سبزی

 

 

7

اصول اصلاح نباتات

8

اصول باغبانی

 

 

9

اصول تبدیلی و نگهداری فرآورده های کشاورزی

10

اصول و ترویج و آموزش کشاورزی

 

 

11

اقتصاد کشاورزی

12

اکولوژی

 

 

13

بیماریهای گیاهی

14

بیماریهای مهم درختان میوه

 

 

15

بیوشیمی عمومی

16

جلسه بحث

 

 

17

چایکاری و تکنولوژی چای

18

حاصلخیزی خاک و کودها

 

 

19

حشره‌شناسی و دفع آفات

20

خاک‌شناسی عمومی

 

 

21

دامپروری عمومی

22

درختان و درختچه های زینتی

 

 

23

رابطه آب و خاک و گیاه

24

ریاضیات عمومی

 

 

25

زراعت عمومی

26

ژنتیک

 

 

27

سبزیکاری خصوصی

28

سبزیکاری عمومی

 

 

29

شیمی آلی

30

شیمی عمومی

 

 

31

طراحی باغ و پارک

32

طرح آزمایشات کشاورزی 1

 

 

33

علف‌های هرز و کنترل آنها

34

عملیات کشاورزی

 

 

35

فیزیولوژی بعد از برداشت

36

فیزیولوژی گیاهی

 

 

37

فیزیک عمومی

38

گلکاری

 

 

39

گیاهشناسی 1(فیزیولوژی و تشریح )

40

گیاه شناسی 2 (سیستماتیک و مرفولوژی)

 

 

41

ماشین‌های کشاورزی

42

ماشینهای برداشت محصولات باغی

 

 

43

مسئله مخصوص

44

مساحی و نقشه برداری

 

 

45

میوه‌های ریز

46

میوه‌های گرمسیری و نیمه‌گرمسیری

 

 

47

میوه های مناطق معتدله

48

هوا و اقلیم شناسی

 

 

49

کارآموزی

 

 

 

 







صنعت و بازارکار

تواناییهای لازم برای داوطلبان این رشته و ادامه تحصیل در آن
برای ادامه تحصیل در این رشته- با توجه به کمیت و کیفیت دروس ارائه شده در این دوره- داوطلب باید از دانش بالایی در زمینه های علوم پایه، شیمی، فیزیک و... برخوردار باشد. همچنین توان جسمی، قدرت تجزیه و تحلیل و دقت کافی در مسائل را داشته باشد. شایان ذکر است تقریباً اکثر کارها و فعالیتهای این رشته در خارج از محیط شهری و باغهاست و توان نسبتاً بالایی را می طلبد.
تواناییهای فارغ التحصیلان
همان گونه که اشاره شد فارغ التحصیلان این رشته می توانند پس از پایان تحصیلات مسؤولیتهای متفاوتی به عهده بگیرند، از جمله:

·        محاسبه، ساخت و اجرای گلخانه های تولید گل و سبزی، شاسی های گرم و سرد، خزانه های تولید نشا و سایر ادوات ثابت باغبانی.

·        نظارت و اجرا در کاشت باغهای پیشرفته و همچنین تولید ارقام جدید میوه و سبزی و... .

·        فعالیت در زمینه های تحقیقات کشاورزی در بخش باغبانی.

·        طراحی باغ و پارک و فضای سبز شهری و نظارت و اجرای طرحهای فضای سبز ، چمن کاری و گل کاری.

·        انجام بسیاری از کارهای نقشه برداری برای اجرا و ایجاد دقیق باغها و فضای سبز. رشته باغبانی یکی از مهمترین رشته های کشاورزی است که داوطلب گروه آزمایشی علوم تجربی می تواند آن را انتخاب کند. با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و احتیاج غذایی آنها، رشته باغبانی با تولید حدود 40% مواد غذایی، نقش مهمی در تأمین مواد غذایی مورد نیاز بشر دارد. تخصصی شدن پرورش گیاهان و درختان میوه نیاز به استفاده بهینه از ابزار و امکانات و همچنین استعدادهای جوان دارد. به منظور تربیت نیروی متخصص، در آزمون سراسری، رشته مهندسی باغبانی برای تربیت متخصص در زمینه های تولید محصولات باغبانی، شامل درختان میوه ، سبزیها، درختان زینتی، گل کاری و طراحی فضای سبز ارائه می گردد.