قارچها و کنترل بيولوژيک پاتوژنهاي گياهي

استفاده از قارچ ها در کنترل عوامل بيمارگر گياهي خصوصا قارچها و نماتد ها در جهان رو به افزايش است. قارچ هاي بسيار با اهميتي مانند Phytophthora و Fusarium و &nbspPythium که بيماري هاي عمده اي در گياهان مهم زراعي و باغي ايجاد مي نمايند اخيرا در معرفي کنترل با ساير قارچ ها قرار گرفتند. با توجه به خسارت عمده اي که قارچهاي خاکزي فوق الذکر به گياهان وارد مي کنند در سراسر دنيا سموم زيادي براي کنترل آنها معرف مي شود. احتمال جايگزيني استفاده از قارچها بجاي مصرف سموم شيميايي براي کنترل آنها با استقبال زيادي روبرو خواهد شد.

در اينجا بعضي از بيماري هاي گياهي و کنترل بيولوژيک آنها را تشريح مي کنيم.

کنترل سفيدک سطحي Powdery Mildew: براي کنترل بيولوژيکي قارچهاي عامل بيماري سفيدک سطحي در گياهان جاليزي، توت فرنگي، کدوئيان، گوجه فرنگي، گياهان زينتي، مو و همچنين درختان سيب از قارچ عامل کنترل بيولوژيک Amplomyces quisqualis استفاده مي شود. اين قارچ به صورت تجاري با نام قارچ کش بيولوژيک Aq10 به فروش مي رسد و به صورت پودر قابل تعليق در آب مصرف مي گردد. قارچ کش بيولوژيک مذکور عليه عامل سفيدک پودري چنار Sphaerotheca fuliginea عامل سفيدک پودري مو Uncinula necatorT عامل سفيدک سطحي سيب Podosphaera leucotricha بکار مي رود.

کنترل قارچ گونه هاي Penicillium spp و Botrytis spp: براي کنترل گونه هاي مختلفي از قارچ هاي Penicillium و &nbspBotrytis که پوسيدگي نرم و پوسيدگي قهوه اي در مرکبات ايجاد مي کنند از قارچ Cand_ida Olephila به عنوان عامل کنترل بيولوژيک استفاده مي گردد.

اين قارچ با نام تجاري Aspire در آمريکا و کشورهاي اروپايي به صورت پودر قابل تعليق در آب موجود است. معمولا از اين فرمولاسيون به صورت اسپري بعد از برداشت بر روي مرکبات استفاده مي گردد تا بيماري هاي پوسيدگي ناشي از پنيسيليوم و بوتري تيس کنترل شوند. طبيعتا توسعه استفاده از قارچهاي کنترل بيولوژيک براي کنترل قارچهاي فوق الذکر که بسيار گشترده بوده و خسارت عمده اي به خصوص به محصولات وارد مي کنند بسيار ارزنده و مفيد خواهد بود.

کنترل زنگ گندم Puccinia graminis: قارچ Aphanocladium album بر روي تاول هاي يورديال بر روي گندم که توسط Puccinia graminis f.sp tritici بوجود مي آيد، کنترل مي شود.

قارچ Sphaerellopsis filum به عنوان بيمارگر قارچ (مايکوپارازيت) روي قارچهاي عامل زنگ مخصوصا قارچهاي Puccinia spp, uromyces spp از جمله زنگ برگ گندم P.recondita فعاليت مي کند.

بيماري پاخوره گندم Take-all Disease: اين بيماري گسترش جهاني دارد و در اغلب مناطق در مورد کشت گندم در دنيا يافت مي شود و خسارت عمده اي به گياه گندم وارد مي نمايد.

پاخوره گندم يک بيماري پوسيدگي ريشه و طوقه گياه گندم و ساير خانواده غلات مي باشد و توسط قارچي به نام Gaeumannomyces graminis که متعلق به رده آسکومايستها است، ايجاد مي شود اين بيماري به خصوص در کشتهاي هر ساله و مداوم يک محصول شيوع بيشتري داشته و خسارت زيادي را در مزارع ايجاد مي کند. در اثر اين بيماري بوته آلوده مي ميرد(Take-all) و گياه نابود مي شود و محصول توليد نخواهد شد. در مراتع و چمن زارها نيز آلودگي به صورت منطقه اي يا کچلي (Patch) مشاهده مي شود. اين قارچ با افزايش قارچ Phialophora graminicola که يک بيمارگر ضعيف در خانواده غلات است تا حدودي کنترل مي شود. در حقيقت افزايش قارچ Ph. graminicola موجب کاهش جمعيت G.graminis گشته و بيماري پاخوره به ميزان قابل توجهي کاهش مي يابد. دليل اين امر يا افزايش مقاومت گياه ميزبان به بيماري پاخوره و يا رقابت Ph. graminicola با قارچ عامل بيماري مي باشد که براي استقرار، رشد و گسترش آن ممانعت ايجاد مي کند.

 

          www.ake.blogfa.com           www.ake.blogfa.com           www.ake.blogfa.com